Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att veta

Vår hjärna föredrar naturen

Majoriteten av Sveriges invånare bor i städer. Många har förlorat kontakten med naturen. Samtidigt visar forskning att vår hjärna trivs bättre i naturliga miljöer. Återhämtning, ökat välmående och förbättrad uppmärksamhet är bara några av de saker naturen har att erbjuda.

Staden – en överdos för vår hjärna

I början av artonhundratalet bodde nittio procent av Sveriges befolkning på landsbygden, tio procent i stadsmiljö. I dag är förhållandet det motsatta. Hela åttiosju procent av landets invånare lever i tätbebyggda områden.
Vi påverkas oundvikligen av vår omgivning. När vi befinner oss i stadsmiljö går vår hjärna på högvarv. Intrycken omkring oss är oräkneliga. Höga ljud och snabba rörelser pockar på vår uppmärksamhet och vår hjärna måste jobba hårt för att bearbeta all information. Den här typen av aktivitet är uttröttande och kräver återhämtning.

Naturen får vår hjärna att må bättre

Naturmiljön innehåller också många intryck, men de är mer kravlösa för oss att uppfatta och ta in. Synen av grönska, doften av jord och ljudet av porlande vatten är information vi inte aktivt behöver förhålla oss till. Därmed aktiverar hjärnan vår automatiska uppmärksamhet och den fokuserade får möjlighet att vila. Naturmiljön tillåter på så sätt vår uppmärksamhet att stimuleras och återhämta sig på samma gång.

Naturen i höstskrud. Eftermiddagssolen lyser upp sjön och ett träd med gula löv.
När vi befinner oss i naturen får vår hjärna både stimulans och återhämtning.


Positiv inverkan på våra kognitiva processer – det vill säga vår förmåga att exempelvis förstå, analysera och minnas våra intryck – är bara en av alla fördelar med att vistas i naturliga miljöer. Regelbunden naturkontakt minskar också stress och ökar vårt fysiska och psykiska välmående.

Naturen gör oss även mer sociala, det kan du läsa mer om här.

Återskapa bandet till naturen

Vi mår alltså bättre av att vistas i naturen än i stadsmiljö. Men i och med att majoriteten av oss bor och har sin sysselsättning i tätbebyggda områden tillbringar vi den mesta tiden där. För att vi ska kunna tillgodogöra oss naturens fördelar krävs att vi aktivt väljer att göra naturvistelsen till ett stående inslag i vår vardag. En ökad medvetenhet om naturmiljöns välgörande effekter skulle bidra till en sådan process.

Du kan läsa mer om hur naturen påverkar vår hjärna i forskaren Cecilia Stenfors vetenskapsartikel Naturliga vägar till mänsklig, social och ekologisk hållbarhet.

Elin Johansson

Källor:
Statistik om befolkningsförändringar i Sverige är hämtad från Statistiska Centralbyrån. Artikeln publicerad: 2018-06-04. Hämtad: 2021-10-26.
Avsnitten om hur naturen påverkar hjärnan utgår från Cecilia U. D. Stenfors vetenskapsartikel ”Naturliga vägar till mänsklig, social och ekologisk hållbarhet”, publicerad i Socialmedicinsk tidskrift 2/2018. Artikeln återfinns även här.
En mer fullständig förklaring av begreppet ”kognitiva processer” finns bland annat i Natur & Kulturs psykologilexikon. Hämtad: 2021-10-26.

2 svar på ”Vår hjärna föredrar naturen

Kommentarer är stängda.