Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att blicka framåt

Grön urbanisering i Norra Djurgårdsstaden

I en tid då urbanisering är mer norm än undantag visar Norra Djurgårdsstaden att det går att inkludera naturen i storstaden. Grön urbanisering handlar om precis detta och utgör en tydlig trend inom både forskning och samhällsplanering.

Att människan mår bra av att vistas i naturen är för många en allmän sanning. Samtidigt sker en global urbanisering där människor jorden runt lämnar landsbygden för storstäder. Det finns däremot ljuspunkter i form av en allt större medvetenhet kring naturens positiva effekter. Det är något som inte minst visat sig inom forskning. I en artikel från Dagens Nyheter lyfter forskare ett samband mellan städernas grönområden och dödsfall

Många vet att frisk luft är bra. Det är en av sakerna som Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet, konstaterade i en artikel 2019. Han berättar då att ”Forskningsbehovet bottnar i frågor som uppstår när vi bygger tätare och människors möjligheter att uppleva naturen minskar.” Han lyfter även fram positiva bidrag som människan får genom naturen. Det är i form av renare luft, fysisk aktivitet och även återhämtning där naturen dessutom bidrar till ett ökat lugn.

Gröna och vita husfasader blandade med klätterrankor.
Grön växtlighet i ett bostadsområde i Norra Djurgårdsstaden.

Grön urbanisering

I Sverige arbetar bland annat Stockholm stad på olika sätt med att bygga in naturen i staden. Ett av de mest omfattande stadsutvecklingsområdena är Norra Djurgårdsstaden. År 2008 pekades det ut som ett hållbarhetsprofilerat område. Det bidrog till att stärka Stockholms position som en av världens mest hållbara städer. Fram tills nu har ungefär 14 hektar parker, gårdar, gröna tak och 550 träd planterats och stadsdelen är ännu under utveckling.

Från stängt industriområde till levande stadsmiljöer

Norra Djurgårdsstaden var tidigare ett stängt industriområde som nu öppnats upp och är en levande stadsmiljö. En stor anledning till förändringen stavas grön urbanisering. Klätterrankor, buskage och stora grönområden tillåter lek och sociala aktiviteter på ett nytt sätt.

Ofta pratar vi om ”naturen” och ”staden” som två olika saker. Trenden pekar nu mot en grön urbanisering, som kombinerar detta för en hållbar utveckling där människan och naturen lever i symbios. Tanken med Norra Djurgårdsstaden är att det ska bli en sorts prototyp av framtidens stadsdel. Ett framgångsrecept som kan användas även i nya bebyggelser.

Lekplats och grönområde i Norra Djurgårdsstaden.
Ett annat grönområde mellan husen där det finns en liten lekplats.