Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att veta

Blå miljöer får oss att må bra

Sjöar, floder och hav – så kallade blå miljöer – har en positiv inverkan på vår hälsa. Forskningsprojektet Bluehealth har gett oss nya kunskaper om hur och varför naturliga vattenmiljöer får oss att må bättre, både fysiskt och psykiskt.

Bluehealth – ett unikt forskningsprojekt

De senaste decennierna har vi sett stora framsteg i forskningen om skogens och andra gröna miljöers positiva inverkan på vår hälsa. Desto mindre kunskap har vi haft om hur närheten till hav och vattendrag påverkar oss människor. Därför initierades Bluehealth – ett storskaligt forskningsprojekt för att studera sambanden mellan blå miljöer och hälsa.

Bluehealth inleddes 2016 och pågick under fyra år. Projektet engagerade forskare i arton europeiska länder, omfattade tjugo tvärvetenskapliga studier och involverade över arton tusen testpersoner. Resultaten bekräftade utgångstesen: Blå miljöer gör oss gott.

Ju närmre havet, desto bättre mår vi

Bluehealthteamet gjorde en av sina första studier i England. Man samlade in data om en stor andel av befolkningen och räknade ut hur långt respektive invånare levde från kusten. Informationen ställde forskarna sedan i relation till hur invånaren själv bedömde sin psykiska och fysiska hälsa. Testresultaten talade sitt tydliga språk: Ju närmre havet en person bodde, desto bättre tyckte hen sig må. De i studien som ansåg sig må allra bäst var de som i störst utsträckning drog nytta av närheten till havet genom att exempelvis simma, surfa eller segla regelbundet.

Forskarna jämförde också testpersonernas sociala och ekonomiska bakgrund, men kunde konstatera att sådana faktorer inte påverkade resultatet.

Solgnistrande havsvik – ett av många exempel på blå miljöer.
Att vistas i närheten av blå miljöer, såsom hav, sjöar eller älvar, har en positiv inverkan på vår hälsa.

I en parallell undersökning i England studerade man måendet på tolv tusen personer i färd med att flytta. Det visade sig att de som flyttade längre inåt land började må sämre, medan de som bosatte sig närmre kusten upplevde ett ökat välmående.

Du kan läsa mer om Bluehealths olika forskningsprojekt här.

Varför blå miljöer förbättrar vår hälsa

Forskarna i Bluehealthprojektet uppger tre centrala förklaringar till varför vi mår bättre om vi lever vid blå miljöer:

  1. Människor bosatta vid kusten tycks vara mer avslappnade och inte lika stressade som de som bor i inlandet.
  2. De ägnar mer tid åt fysisk aktivitet.
  3. De tycks ha både fler och mer positiva sociala umgängen.

Studierna i Bluehealthprojektet har ökat medvetenheten om vilka hälsofördelar det kan innebära att leva vid blå miljöer. Projektet har också kastat ljus över en rad potentiella uppföljningsstudier och nya undersökningsområden. Det finns mycket kvar att utforska och enligt forskarna har arbetet bara börjat.

Du kan läsa mer om några av sambanden mellan gröna miljöer och hälsa här.

Elin Johansson

Källor:
Informationen om Bluehealth är hämtad från forskningsprojektets hemsida. Hämtad: 2021-11-22
Faktauppgifter om studierna i England är hämtade från videon ”An overview of our blue space research”, som också finns tillgänglig på Bluehealths hemsida.