Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att uppleva

Kallbad – som balsam för själen

Pang sa det och så började hela Sverige kallbada. Många vittnar om de goda effekterna som kallbad har på kroppen. Allt från eufori till beroende. Det har skrivits böcker, lokala facebookgrupper ökar, och forskning (om än begränsad) har gjort i ämnet. Om coronapandemin var den bidragande faktorn eller en trend som spred sig i rekordfart är svårt att säga men trenden verkar vara här för att stanna.

Piia Fagervall prövade kallbad första gången hösten/vintern 2020 och har sen dess blivit en inbiten kallbadare. Hon beskriver kallbad som ett perfekt sätt att starta eller avsluta dagen på. Genom kallbad känner hon sig både klarare i skallen och lugnare i kroppen med minskad ångest.

– Känslan när man går ner i vattnet. Alla sinnen och känslor som både slås på och av samtidigt. Blodet som rusar. Många långa andetag tills ingenting annat känns än det som är just nu. Efteråt blir virrvarret som annars snurrar bara still, blicken klarare och hjärnan tom. När man bara är i det och ingen annanstans då är man nog så nära man kan komma något som kan kallas att vara hel. 

Känslan av eufori sprider sig i kroppen när Piia går ner i det iskalla vattnet.
Piia badar kallbad från bryggan där ett hål i isen har knackats upp.

Kalla bad som medicin för kroppen

Med kallbad har Piia hittat en strategi för att ta hand om sig när vardagens alla måsten gör sig påminda. Kallbad har blivit ett beroende och något hon försöker få till så ofta hon kan. Helst flera gånger i veckan. Ibland sitter den efterföljande fridsamma känslan i kroppen kvar i 5 minuter, ibland en hel dag.

Vill peppa andra att ta steget

Nu har hon själv startat ett Community på sociala medier för kvinnor som vill bada och basta i Stockholmstrakten. Tanken  med är att uppmuntra varandra till bad, dela sina badupplevelser och peppa dom som kanske vill komma i gång.  Gruppen har redan fått ett stort intresse och växer stadigt med nya medlemmar som likt Piia blivit sålda på kallbad.

Det har slagits upp ett hål i isen för att ge åtkomst till vattnet från badstegen
Bada isvak eller slush?

Piias bästa tips för dig som vill komma igång

  • Ha på dig varma och löst sittande kläder.
  • Använd mössa och vantar. Skor och handskar i neopren skyddar mot den värsta kylan.
  • Ta djupa andetag när du sänker dig ner i vattnet.
  • Doppa inte huvudet när det är minusgrader.
  • Ta med dig lite varmt te i en termos att dricka efter badet.

På webbplatsen kallbad.nu kan du läsa mer och även ta del av aktuell forskning.

Fakta kallbad: Ett kallt bad stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner – serotoniner som bidrar till välbefinnande och god självkänsla, oxytociner för lugn och ro, samt endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring.