Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att veta

Gröna städer lindrar ensamhet

Ensamstående som hade max 1600 meter till ett grönområde upplevde mindre ensamhet, än de som hade längre sträcka. Att grönområden ökar chansen till spontana möten kan vara en förklaring till att gröna städer lindrar ensamhet.

Forskning visade att gröna städer lindrar ensamhet, särskilt för de som levde ensamma. En anledning kan vara att grönområden skapar möjlighet till spontana kontakter, skriver forskarna.

Ensamhet är ett växande problem i västvärlden. Det gjorde svenska och australiska forskare nyfikna på om tillgång till grönska i stadsmiljön kan spela roll.

Resultatet blev en studie med data från invånarna i ett tiotal städer i Australien, som visade att gröna städer lindrar ensamhet.

– Upplägget var mycket ambitiöst. Mina kollegor i Sydney och Wollongong baserade analyserna på högkvalitativa data, säger Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet.

Forskarna samlade in mätdata om graden av grönska i olika delar av städerna via satellitbilder.

De hämtade också uppgifter om sammanlagt 8 049 människors upplevda ensamhet år 2013 och 2017 från folkhälsoenkäter via Australiens motsvarighet till Statistiska centralbyrån.

Dessa data kompletterade de med uppgifter om sådant som ålder, kön och socioekonomiska faktorer. 

Mindre ensam nära grönområde

Under den aktuella fyraårsperioden ökade den absoluta risken att uppleva ensamhet från 15,9 procent till 16,9 procent.

Men närhet till grönområden gav skydd. 

– Gruppen som hade max 1600 meter till områden med mer än 30 procents grönska rapporterade betydligt lägre ensamhet, säger han.

Särskilt starkt var sambandet för individer som levde ensamma under perioden.

Risken att ofta känna sig ensam var drygt halverad för de som bodde nära grönområden, jämfört med ensamstående som inom samma avstånd bara hade tillgång till områden med mindre än 10 procent grönska.

Gröna städer lindrar ensamhet genom spontana kontakter

Resultaten var oberoende av ålder, kön och socioekonomiska faktorer, skriver forskarna i International Journal of Epidemiology.

Vad är det då som gör att gröna städer lindrar ensamhet ?

Terry Hartig menar att det finns en rad fördelar med att vistas i grönområden, som att kunna vara fysisk aktiv och få återhämtning.

– Men just vad gäller ensamhet kan slumpmässig chans till kontakt vara viktig eller bara känslan av att man är med andra människor.

Han menar att grönområden kan även öppna för situationer där människor känner sig mer avslappnade och därför mer öppna för kontakt med andra.

– Det behöver inte handla om att man delar hela sin livshistoria, men man kan le mot varandra och hälsa vänligt, säger han.

Olika slags ensamhet

Terry Hartig lyfter dock att begreppet ”ensamhet” inte preciserades i studien.

Det kan handla om att man mist sin livskamrat, eller att man lite allmänt upplever att man inte har tillräckligt många sociala kontakter.

– Och en yngre person som längtar efter en romantisk partner kommer nog inte lindra sin ensamhet av att springa på en 80-åring som är ute och rastar sin hund i parken, säger Terry Hartig.

Studien utfördes i Australien, som över året har ett varmt och behagligt klimat.

Kan resultaten ändå vara relevanta för svenska förhållanden?

– Under sommarhalvåret liknar våra väderförhållanden deras, säger Terry Hartig.

Men enligt honom det finns andra aspekter, exempelvis normer för hur man i våra respektive kulturer tar kontakt på allmän plats.

– Det kvarstår att se om sambanden vi såg i Australien är lika starka i Sverige, avslutar Terry Hartig.

Här kan du läsa mer om gröna städer: Grön urbanisering i Norra Djurgårdsstaden.

Här kan du läsa mer om hur naturen påverkar oss: Vår hjärna föredrar naturen och Naturen gör oss mer sociala.

Ett svar på ”Gröna städer lindrar ensamhet

Kommentarer är stängda.