Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att veta

Damma av dina kunskaper om allemansrätten

Sverige är unikt. Allemansrätten gör att du kan bada, vandra, tälta och plocka svamp och bär nästan var du vill. Men innan du ger dig ut i naturen bör du ha grundläggande kunskaper om allemansrätten. 

Under pandemin har vi svenskar vallfärdat till naturen. Antalet nya medlemmar i organisationer som Friluftsfrämjandet och BirdLife (tidigare känt som Sveriges Ornitologiska förening) har vuxit som aldrig förr. Tyvärr har även nedskräpning och ett större slitage på känsliga naturområden ökat i takt med det blomstrande naturintresset.

Bättre kunskap om allemansrätten på landsbygden

Naturvårdverkets undersökning av svenska folkets friluftsvanor från 2019 visar att de som bor i större städer har sämre kunskap om allemansrätten än de som bor på landsbygden.

Samma undersökning visar att två av tre tycker att allemansrätten är viktig när de ger sig ut i naturen. 

Ökad nedskräpning på Kebnekaise

Många som besöker naturen är ovana vid friluftsliv och i behov av att fräscha upp sina kunskaper om allemansrätten. Det märks inte minst i de svenska fjällen. Intresset för att bestiga Kebnekaise har varit rekordstort de senaste åren, vilket lett till ökad nedskräpning. Besökarna har lämnat allt från tomma champagneflaskor till toalettpapper efter sig.

– Jag tror någonstans att människor vill ta ansvar. Även om bekvämligheten ibland tar över, konstaterade Marit Sarri, föreståndare för Kebnekaises turiststation, i SVT Nyheter.

Projekt informerar om allemansrätten

Frågan om våra rättigheter och skyldigheter när vi besöker naturen har ställts på sin spets under pandemin. Naturvårdverket har finansierat en mängd projekt för att sprida kunskap om allemansrätten. Håll Sverige Rent, Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet är några av organisationerna som fått bidrag. Friluftsfrämjandet har till exempel använt bidraget till böcker om allemansrätten som riktar sig till barn. Kanske borde även vuxna ta sig en titt i dem innan nästa fjällvandring.

Text: Anna Thorsell

Naturvårdsverket har finansierat flera projekt för att öka kunskapen om allemansrätten. På så vis hoppas man sätta stopp för slitaget och nedskräpning av känsliga naturområden.

Skärpt lag mot nedskräpning

Det är förbjudet att skräpa ner utomhus på allmän plats, enligt miljöbalken. Nedskräpning som är mindre allvarlig, så kallad nedskräpningsförseelse, kan ge 800 kronor i böter. Från 1 januari 2022 skärps lagen och gäller även mindre skräp som fimpar, snus och godispapper.