Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att upplevaAtt veta

Det vilda Alvaret kommer till dig om du vågar

Det öländska Alvaret är ett öppet, trädfattigt landskap som hör till samma kategori av enastående platser och monument i världen som Egyptens pyramider. Berggrunden består av kalksten som täcks av ett mycket tunt jordlager. Sedan år 2000 finns det med på Unescos världsarvslista som en av världens mest unika platser. Alvaret är ett mysterium som försiktigt kan avlockas sina gåtor. Idag en guldgruva. En gång en belastning

Odlingslandskapet är sedan 2000 med på Unescos världsarvslista som en av världens mest unika platser.

Unik växt och djurvärld med säregen ödemarksstämning

För ett otränat öga framstår den vilda heden ofta som ett enformigt landskap. Men den geologiska och botaniska mångsidigheten har tillsammans med årstidernas växlingar inspirerat konstnärer i hundratals år. Här finns det nämligen fler ovanliga växter och insekter än någon annanstans i Sverige.

På en yta som idag motsvarar 45000 fotbollsplaner hittar du en unik växt och djurvärld dit turister från hela världen kommer.

På vintern är landskapet ofta vindpinat och utsatt för snödrev. Under vår och höst är marken blöt med stora vattensamlingar. Men på sommaren råder det ofta torka. På så sätt har Alvarets 400 växtarter blivit anpassningsbara överlevare. Många av dem hör egentligen hemma på andra håll. Som i fjällvärlden eller söderut i Europa. På de djupare jordarna växer orkidéer som Adam och Eva eller Sankt Pers nycklar.

I sprickor i kalkstenen kan du hitta också sällsynta klipplökar. Karaktärsfågeln är ljungpiparen som med sin vemodiga vissling skapar ödemarksstämning.

På Stora alvaret möts växter från hela världen. Här finns fjällväxter som masklav och fjällnejlika och sydeuropeiska växter som bergskrabba och såpört. Här finns också endemiska arter, som förekommer endast på Öland i hela världen, ölandssolvända och alvarmalört.

Äntligen tar vi Alvaret på allvar

Stora alvaret är ett av de mest extrema landskap man kan tänka sig. Ett slags ingenmansland. En liten värld utanför världen. Den förenar på ett särskilt sätt naturens och människans liv. I vår tid talar man ofta om skönhet vad gäller den karga marken.

Men förr bodde de allra fattigaste ute på Alvaret. De som försökte locka fram nödvändiga nyttigheter ur det tunna jordlagret.

Men så hände något. Efter tusentals år med får, hästar och andra husdjur blev det energikris. Vid förra sekelskiftet tog det stopp. Alla rymdes helt enkelt inte längre inom det gamla samhällets ramar. Trots krisen räddade emigrationen många. Men fattigdomen blev ändå svår.

Idag finns det EU bidrag. Turismen fortsätter att öka och dessutom finns det en stolthet kring världsarvet och naturen.

Där de fattigaste en gång bodde ligger det i dag exklusiva sommarbostäder.

Stora Alvaret på södra Öland. Ett världsarv med en helt unik värld. En mystisk plats där du kan våga möta dig själv.

Fossilerna förbinder oss med de första som vandrade på Alvaret

Kalkstenen från Alvaret exporteras över hela världen. Det innebär att fossilerna kan ses i både husfasader och golv i alla möjliga sammanhang. Inför dem stannar tiden. Fossilerna i stenen förbinder oss nämligen med de allra första människorna som vandrade här. De som kom hit och slog sig ner i trakterna.

Kanske kan du se dig själv i allt det du betraktar. Förstå att din tid löper ut. Således känner in ditt förflutna.

Det är denna magi som är det öländska världsarvets verkliga potential eftersom upplevelsen känns ännu starkare ju mer vi kan avkoda naturen och kulturhistorien kring platsen. På Ölands Stora alvar är det därför lätt att förstå att vi är en del av en längre berättelse.

Ett råd till dig kan därför bli: Räds ej ensamheten. Kom hit i ditt eget sällskap och nå ditt inre.

Att visa stora Alvaret där naturens och människans liv förenas på ett särskilt sätt Det är ett landskap, som det är lätt att skrämmas bort från. Men man kommer tillbaka. Man kommer alltid tillbaka. Det är denna magi som är det öländska världsarvets verkliga potential. Och ett världsarv har bedömts vara av omistligt värde för hela mänskligheten. Det hör till samma kategori av enastående platser och monument i världen som Egyptens pyramider. De ska berätta om jordens och människans historia.