Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att uppleva

Skogsbad – ett sinnligt sätt att sänka din stressnivå

Ett skogsbad är inte en vanlig skogspromenad och handlar inte heller om meditation eller mindfulness. I stället är det en helt kravlös vistelse i skogen där alla dina fem sinnen aktiveras. Fokus ligger på att bara vara, utan att göra något alls. Du kan skogsbada på egen hand eller i grupp, med eller utan guide, som en helt egen aktivitet eller som en del i en vandring eller cykeltur.

Skogsbad startade i Japan redan på 1980-talet och är en vetenskapligt beprövad metod som växte fram som en reaktion på att stressrelaterad ohälsa ökade dramatiskt. Många kontorsarbetare arbetade kort sagt ihjäl sig så i förebyggande syfte lanserades skogsbad som ett slags terapi. Idag finns ett hundratal officiella skogsbadsskogar i Japan.

Många fördelar med skogsbad

Forskning visar att skogsbad minskar stress genom att

  • sänka kortisolnivån i kroppen
  • sänka puls och blodtryck
  • ge bättre och längre sömn
  • ge djupare och lugnare andning
  • dämpa oro och ångest
  • förbättra koncentration och minne.

Varför skogsbad?

Lisa, som är certifierad skogsbadsguide sedan några år, berättar om hur det kom sig att hon började med skogsbad:

”Under en period i livet snurrade allt på för snabbt och jag kände att jag behövde hitta ett sätt att lugna ner både kropp och själ. Jag fastnade för skogsbadets enkelhet; ingen speciell utrustning eller förbokning krävs, det enda du behöver göra är att avsätta tid. Jag började lite trevande på egen hand, men provade sedan att följa med en skogsbadsguide och kände då att jag hittade hem. En utbildad guide kan förhöja din upplevelse genom att sätta tonen, visa dig bra platser och guida dig genom övningar som gör att du lättare hittar lugn och återhämtning.”

Så här går det till:

  1. Avsätt 2–3 timmar och stäng av mobilen.
  2. Gå ut i skogen, det kan även vara en park eller en liten skogsdunge.
  3. Landa en stund. Stå stilla, lägg märke till vad som finns omkring dig genom att se och lyssna, ta in dofterna på platsen du valt. Ta ett par djupa andetag som nedvarvning.
  4. Promenera långsamt och uppmärksamt under tystnad cirka en km. Prova att hålla uppmärksamheten på själva gåendet. Hur känns det när foten lämnar marken? Vill du hellre fokusera på omgivningen gör du det; lyssna på fåglarna, titta på träden.
  5. Stanna upp på en tilltalande plats och utforska det du upptäcker med alla sinnen. Slut ögonen om du vill. Känn på barken av ett träd eller luta dig mot det. Dofta på mossa och växter, lyssna på vindens sus… Bara sitt stilla eller lägg dig ned, om du känner för det.
  6. Gå sedan långsamt tillbaka dit du startade.
Kvinna som kramar en trädstam i skogen

Släpp alla måsten och unna dig ett skogsbad idag!

Kaarina Pettersson