Så räddade hunden mitt (hälso)liv

Hundpromenader kan ibland vara förknippat med stress. Hur ska det får plats i ett redan späckat dagsschema? För mig är de själva poängen. I skogen är min hund Max och jag ett. Tack vare honom har jag inte bara fått en bättre hälsa, utan också upptäckt platser jag inte visste fanns, trots att det rör sig om mitt närområde.

Det är aldrig försent att lära sig älska nytt. Hunden Max är en blandras. Mamman är spansk vattenhund och pappan labrador. Trots det älskar Max skogen. FOTO: Ylva Lagercrantz Spindler.

Under pandemin blev dessa skogspromenader fler och längre, något som i sin tur ledde till ett fotoprojekt på instagram (@365dagar_saltisnatur) – som nu ska bli en utställning. Intentionen var att ta en naturbild per dag, från någon ny plats i närområdet. I bland är det Max som har visat mig vägen, ibland har jag själv vågat ta nya stigar, trygg i vetskapen om att ha en hund med mig som kan skälla på hjälp om jag ramlar och skadar mig eller något annat skulle hända.

Som ett sidoprojekt kombinerar jag de långa skogsturerna med plogging. Det vill säga, jag plockar sopor samtidigt som jag springer. På så vis är fotoprojektet också ett naturvårdsprojekt.

Låna en hund

Inför våra utflykter klär jag mig ofta i träningskläder. Det gör att promenaden ibland kan övergå i löpning eller rentav bergsbestigning, ibland också i simning!

För vår del har vi privilegiet att bo i ett område rikt på natur, med skogen inpå knuten liksom hav, sjöar och berg. Det underlättar förstås, men (ännu så länge) finns det ofta åtminstone ett större skogs– eller grönområde i närheten av de de flesta bostadsområden, även om man bor mitt i stan.

Har du ingen egen hund? Under pandemin skaffade många hemmajobbare vovve, något som ledde till överfulla hunddagis. Att låna en hund för promenader är därför inte alltför svårt. Om ditt område har en lokal anslagstavla på Facebook brukar det vara ett bra forum att både hitta dem som söker hundvakt eller själv sätta in en annons. Oavsett om det är din egen hund eller grannens: du kommer garanterat att få både bättre kondition och bli gladare med hund som sällskap i skogen!

Se hunden Max moss-splasha tillsammans med skogsexperten Amelie (FOTO: Ylva Lagercrantz-Spindler).

5 tips för roligare hundpromenader
– Klä dig efter väder! Annars blir promenaden kort.
– Kolla hundkompisar via din lokala anslagstavla (digital eller analog). Ibland har både du och hunden roligare med sällskap
– Respektera koppeltvång på de flesta ställen (framför allt i naturreservat ).
– Glöm inte ta med hundgodis för söklekar! (tränar vovvens hjärna)
– Våga pröva nya stigar. Med Google Maps är det svårt att gå vilse (så länge det finns en signal).

Läs också ”Nyfiken på skogsbad?” >