Glasögon kräver mängder av plast till både bågar och glas. Samtidigt dumpas åtta miljoner ton plast i våra hav varje år. Två entreprenörer, i två världsdelar har gjort det till sin uppgift att återvinna skräp och av det göra nya moderiktiga och hållbara glasögon.
Våra hav fylls med plast. Åtta miljoner ton beräknar man hamnar i våra världshav varje år. För en tid sedan hittades en val som hade 40 kilo plast i magen utanför Filippinerna. Orsaken till att det stora djuret dog var att den svalt ihjäl.
På World Economic Forum i Davos för några år sedan presenterades beräkningar på att det kommer finnas mer plast i haven 2050 än fisk. Det är ett skrämmande scenario.
Francois van den Abeele är entreprenör med ett starkt miljöengagemang som oroar sig över detta. Han driver organisationen See2see och har inlett ett samarbete med lokala fiskare och hamnar i spanska Katalonien.
Plast dras upp av fiskare
I sina nät får sjömännen upp mängder av skräp. På tre dagar drar man i snitt upp ett ton plast.
van den Abeele funderade om det gick att göra något nytt av detta och svaret blev en produkt som kräver mängder av materialet. Glasögon.
För att plasten ska kunna återanvändas, måste den sorteras och tvättas. Det som är av lämplig sort omvandlas till pellets som sedan gjuts till nya glasögonbågar. Tillverkningen har man valt att lägga i Italien där de både design och produktions görs.
Nya glasögon av gammalt plast
Men van den Abeele är inte ensam om sin idé. I Patagonien i södra Chile har Tomas Kimber byggt upp sitt företag Karün på ett liknande sätt. Här är flertalet av bågarna tillverkade av återvunnet fiskenät. Han känner starkt att han vill göra skillnad och startade sitt företag både med en idé om att ta socialt ansvar och göra nytt av gammalt. Men förutom att hämta material från havet så återanvänder Karün också trä från träd som blåst omkull och av det görs nya bågar.
Svenska Blue investerar i Karün
Men det finns också ett intresse hos investerare och konsumenter för mer hållbara och återanvända produkter.
Det svenska värdepappersföretaget Blue vill stödja hållbart drivna innovationer och har investerar 2,5 miljoner dollar i Karün.
Även konsumenterna frågar efter mer hållbara produkter enligt detaljhandeln. I dagarna meddelande Synsam att man tar in See2sees bågar i sitt sortiment.
Återvinnare på hemmaplan
Men också i Sverige finns det innovatörer som återanvänder gammalt material för att göra nya glasögon. I Ludvika hittar vi Raw wood shades som gör solglasögon av gamla skateboards.
Svenska Carl Oaks tillverkar solglasögon i återanvänt trä och metall. Dessutom så planteras ett träd för varje båge som säljs.
Anton Frans har valt en annan väg för ett mer medvetet företagande. Varje par av märket som säljs så går 300 kronor till en välgörenhetsorganisation som konsumenten får välja mellan.
Ann-Louise Alexandersson