Svenska fenomenet ploggning förenar motion med skräpplockning

Motionsformen ploggning, där utövaren kombinerar joggning med skräpplockning, sprider sig som en löpeld över världen. På bara ett par år har folkrörelsekonceptet anammats i 45 olika länder fördelat på samtliga kontinenter och intresset bara ökar. 

Tillhör du dem som njuter av en hälsosam joggingrunda i närområdet eller gärna tar en promenad i vacker natur? Kanske värnar du lite extra om vårt marina djurliv eller önskar ett tryggare samhälle med mindre kostnader för nedskräpning? I så fall är ploggning definitivt något för dig! 

Ploggning passar för alla

Ploggning är ett utmärkt sätt att göra nytta genom att kombinera vardagsmotionen med att plocka skräp, gärna som social aktivitet tillsammans med andra. Resultatet blir att du känner dig dubbelt så nyttig och bidrar till en renare och fräschare närmiljö. Om du inte gillar att springa så går det lika bra att promenera eller paddla, åka skateboard, cykla eller vad du själv föredrar. Ploggning är även perfekt för dig som tycker att joggingrundan är alltför jobbig och gärna tar en och annan paus för att hämta andan. 

Den stora fördelen med ploggning är att den går att genomföra överallt och av vem som helst. Du kan ha med en skräppåse under barnvagnen likväl som på rullatorn och du kan välja att skapa stora skräpplockarevent med andra eller hålla dig till strategin ”ett skräp om dagen”. Alla ploggningsinitiativ är viktiga för att skräpet inte ska stanna kvar i naturen och blir en del av vårt ekosystem. 

Ploggning passar inte bara för den inbitna miljöaktivisten. Aktiviteten ger dig även ett antal hälsofördelar. Enligt fintessappen Lifesum förbränner en timmes ploggning uppemot 100 kalorier extra jämfört med traditionell jogging, tack vare knäböj och sträckningar. Som bonus känner du dig delaktig i miljöarbetet och bidrar till renare och trevligare omgivningar. 

Problem med nedskräpning har ökat

Plogga-grundaren Erik Ahlström står i träningkläder med en full soppåse i skärgården.

Det som göms i snö, kommer upp i tö… Nedskräpningen av våra städer och vår natur ökar i takt med att alltfler röker utomhus, dricker kaffe i farten eller hämtar mat och äter någon annanstans. Hälsotrenden ploggning startade 2016 som en organiserad aktivitet i Stockholm av multisportaren Erik Ahlström. Han var nyinflyttad och häpnade över att stan på många platser liknade en soptipp. Erik började själv plogga och skapade samtidigt webbsidan Plogga.se för att organisera verksamheten och uppmuntra fler att delta. I dag har han inspirerat individer världen över, som tröttnat på skräpiga joggingrundor, att själva göra jobbet. 

Visionen är tydlig och enkel: att skapa en ren värld för ett långsiktigt, hållbart samhälle. Det har tidigare ansetts fult att städa och plocka upp skräp efter andra. Plogga är en konkret, inkluderande och positiv lösning på problemet: genom att plogga är det inte längre tabubelagt att plocka skräp. Ploggare är stolta skräpplockare som gör något åt vår gemensamma miljö och hälsa innan det är för sent. Att plogga är smittsamt – häng på du också!

Fem argument för att börja plogga:

  • Träning förbättrar hälsan och minskar risken för depression, övervikt och cancer. 
  • Plasten måste tas om hand, annars riskerar vi att ha mer plast än fisk i haven 2050. 
  • Fåglar, delfiner och sköldpaddor får i sig plast eller skadas på annat sätt av plast. 
  • Varje år kostar nedskräpning cirka två miljarder kronor för samhället. 
  • En ren miljö skapar ett tryggare och mer socialt samhälle med minskad kriminalitet. 

Relaterade artiklar