Svajpa på gymmet – bättre än Tinder!

fdgsderge

Att träning har en positiv effekt på hormonbalansen i kroppen är ingen nyhet. Men finns det bevis på att träning, på till exempel gym, ger dig den positiva effekten att kanske träffa eller bli träffad av den stora kärleken?

Mängder av studier visar att träning har en positiv effekt på den hormonella balansen i kroppen. Allt från att dämpa utsöndringen av stresshormonet kortisol till balans i östrogen-, testosteron-, adrenalin- och insulin-produktionen. Men finns det studier som visar att utsöndringen av till exempel feromoner är större i en gymmiljö? Och varför skulle det vara positivt? Jo feromoner är nämligen en kemisk substans som forskarna tror har en positiv effekt på kärlekslivet. Självklart så svettas vi mer på ett gym och därmed utsöndrar vi mer doft, kanske i kärlekens tecken.

Sprid dina feromoner på gymmet och träffa kärleken

Feromonertillverkas i kroppen och sprids för att påverka andra individers beteenden. Feromoner är kemisk substans som på hänger kvar i luften olika länge och sänder ut olika typer av information. Det kan till exempel vara information om fara, revirmarkering men också rena kärleksinviter. Feromoner är påtagligt i många däggdjurs beteende där det till och med kan vara helt avgörande för deras fortplantning.

Studier visar att kroppslukt eller specifika enskilda ämnen som finns på hudens yta hos oss människor kan påverka en mottagare på olika sätt. Till exempel finns det studier som visar att heterosexuella kvinnor föredrar doften av män som skiljer sig från dem själva med avseende på genkomplexitet, det vill säga din kropps minsta beståndsdel, cellen, och dess uppbyggnad på DNA-nivå. Det gäller således att ha rätt doft men kanske också rätt DNA om vi ska hitta rätt i kärlekens tecken.

Svettas i kärlekens tecken

Med kunskapen om feromonets påverkan så blir det svårt, att inte dra slutsatsen att gymmets miljö är en mötesplats för olika typer av feromonutsöndringar och där starka sådana kan mötas. Logiken ligger i att gymmet är en miljö där kropp, hud och dofter är mer exponerad än i många andra miljöer. Det är ju knappast okänt att vi svettas mer på ett gym än i andra miljöer. Kan det vara svettutsöndring i kärlekens tecken? Det finns mängder av exempel där kärleken spirat på gymmet.

Svettas i kärlekens tecken . foto; Aaron Burden

Per och Anna

Vid en intervju med Per och Anna (fingerade namn) berättade båda att de genomgått riktigt tunga skilsmässor. Både hamnade i en livskris som ledde till tvivel på livet. För både Per och Anna var gymmet den enda miljö som erbjöd en positiv plattform och glädje i en annars mörk tillvaro. De uttrycker att det inte var ”mottagliga för omgivningens signaler” och kanske allra minst kärleken. Inga feromoner som bröt igenom där inte. Mot bakgrund av det så var följande tur eller var det inte tur?

Helt plötsligt stod de framför varandra i en gruppträningsklass, det blev kärlek vid första ögonkastet. Var det feromonernas signaler och genkomplexiteten som stämde? Det var som båda kände på sig att de hade en gemensam historia. De har nu varit tillsammans i tre år och kan än idag inte säga vilka signaler som gjorde att det blev kärlek vid första ögonkastet. Var det feromonernas förtjänst?

Kanske, så svajpa på gymmet istället för på Tinder – På Tinder finns inga feromoner i luften.

Text: Morgan Jädestam

Relaterade artiklar