Köpstopp – plus för både miljö och ekonomi

Att helt sluta konsumera är ett utmärkt sätt att spara både miljö och pengar.

Mat och andra förnödenheter behöver vi oftast handla. Men du kommer långt med att aktivt välja bort onödiga saker vi inte behöver.

Någon som verkligen vet hur köpstopp går till är Emilia Arvidsson som praktiserat aktivt köpstopp i närmare 4 år nu. Emilia är 39 år gift och har ett barn på 4 år och arbetar som freelance-konsult och skriver på sin första bok som ska ges ut till hösten. Emilia är en av pionjärerna i Sverige som levt med köpstopp och har inspirerat många att följa efter genom att blogga om fenomenet.

Jag har alltid varit av typen ”spara” säger Emilia. Jag tycker om att skapa trygghet för mig själv gällande ekonomin. Men jag är också en person som går i gång på utmaningar och det var det första skälet till att jag provade köpstopp. I början hade detta inte så mycket med miljö och hållbarhet att göra, utan jag ville se vad jag går för. Numera tycker familjen att miljöaspekten är väldigt viktig.

Inte absolutist                

Familjen startade 2016 med 3 månaders köpstopp. Samtidigt skrev Emilia om köpstoppet på sin blogg En Emilia och pratade mycket med folk i sin omgivning. Hon märkte direkt en stor nyfikenhet kring ämnet. Livsstilen blev snart Emilias största intresse och de tre månaderna blev snart till ett år. Nu är familjen inne på sitt fjärde år med minimal konsumtion.

Emilia säger – Jag är inte absolutist. Det blir något enstaka köp om året men jag definierar mig ändå som köpfri. Hon berättar vidare att hon medvetet undviker köpcentrum då hon upplever att det inte är en bra miljö för henne att vistas i. – Jag känner att jag inte mår bra, pulsen går upp och jag får svårt att andas av alla ljus och intryck säger hon.

När jag i februari 2018 gav mig själv tillåtelse att köpa – precis vad som helst – så valde jag hudvård. Det var roligt precis vid köptillfället och kanske efter en till två veckor efter, men sen kände jag att det nog inte var så fantastiskt ändå. Emilia förklarar att hon hamnat i habitueringseffekt, det vill säga att man vänjer sig vid det man har.

När jag frågar Emilia om det var svårast i början eller om längtan efter saker blev värre efter tid, betonar hon att hon aldrig varit en storshoppare. Men, tillägger hon, det känns väldigt tydligt att man tar ett avstånd. Ofta shoppar vi för att vi känner oss lite tråkiga och behöver köpa något för att pigga upp oss säger hon. Emilia tänker heller inte i tankar att hon missar något, utan fokuserar hellre på det som hon vinner.

Köp loss tid

Den stora vinsten är tid! Shoppingen kräver både tid och kraft. Det kan upplevas oerhört stressande. Du söker saker, jämför priser och tvingas fatta svåra beslut. Det blir tröttsamt då hjärnan tvingas processa en massa kring köpet. De flesta förknippar shopping med något positivt men Emilia upplever inte så längre. ”Vinsten är att man får tid att vara ute i naturen, skriva en bok eller bara följa med en kompis till läkaren” säger hon glatt.

Nöjda barn

När jag frågar om fyraåringen i familjen är lika glad berättar Emilia om julen då sonen fick fyra stycken begagnade leksaksbilar i julklapp. Detta pratade han i månader om som – den allra bästa julklappen. Han bryr sig inte ett dugg om sakerna ligger i originalkartong.

Nästan alla hans kläder köper familjen privat. Leksaker och böcker kan man köpa av grannar eller i närområdet. – Jag är hellre ute med honom i naturen eller Friskis&Svettis än på ett köpcentrum, säger Emilia. Hon tycker att det är osunt att vi spenderar pengar på onödiga saker när vi istället skulle kunna använda pengarna till att lösgöra tid. För genom att man inte shoppar kan man skaffa sig ekonomisk buffert och möjlighet att köpa tid som man kan använda till roliga saker.

Vill du testa? Tips till nybörjaren

Emilia driver en gruppen Köpfritt 2019 (2018) på som finns på Facebook. https://www.facebook.com/groups/2566062156767915 Den har cirka 1 500 medlemmar som stöttar varandra och delar tips och råd. För den som är sugen på att testa en köpfri period ger Emilia följande tips:

• Gemensamhet – sök dig till en grupp med likasinnade för tips och stöttning.  

• Kontrollera ditt senaste bankutdrag. Gör ett bokslut över dina onödiga köp och se vilka du kan avstå.

• Testa en kortare period först. En vecka eller en månad kanske räcker?

• Fokusera på det du kan få istället för vad du saknar. Tänk på vad du vinner med köpstoppet?

Av Minna Karlsson

Fotograf: Cristofer Lind

Relaterade artiklar