Är gräshoppor och andra insekter framtidens klimathopp?

De flesta är numer överens om att köttindustrin är en stor klimatbov. Under förra året åt svensken i snitt 83,5 kilo kött. Det har återigen blivit en statusmarkör att äta kött. Detta har fått Hållbar livsstil att fundera på vad som på sikt skulle kunna vara ett mer hållbart val på middagstallriken. Svaret är insekter.

Alla som sett den klassiska filmen Papillion har säkert svårt att glömma den scen där Steve Mcqueens karaktär i sin kamp för överlevnad mumsade i sig både kackerlackor och larver. Det var inte alls dumt då insekter har ett högt näringsvärde och innehåller mycket protein. När det gäller klimatpåverkan så konsumerar insekter lite vatten och är bättre för miljön. Åsa Berggren, professor i ekologi vid Statens lantbruksuniversitet, har de senaste fem åren forskat om insekter som människoföda. Hållbar livsstil har fått en pratstund med henne.

Vad har ni kommit fram till i er forskning?

 – Det här är ett relativt nytt område. Det pågår en del utfodringsstudier som fokuserar på vad man skulle kunna föda upp insekterna på. Det skulle kunna vara olika blommande växter. Något som får dem att må bra och växa.

Vilka insekter skulle kunna lämpa sig för föda?

 – Hussyrsan. Den finns i Sverige och är en av de arter som allt fler börjar föda upp i större skala. Den är proteinrik och innehåller mycket järn. Det har precis påbörjats en studie som tittar på om den bär på några sjukdomsorganismer.

Det kanske låter lite avlägset att äta insektsprodukter? Faktum är att det redan är verklighet i länder som Norge, Finland och Danmark. I Köpenhamn kan du till exempel avnjuta karamelliserade insekter eller shots innehållande syrsor.

Hur länge dröjer det innan det finns en insektshylla i vår lokala matbutik?

– Inom fem år kommer det finnas olika sorter av syrsor och mjölmaskar. Det kommer då röra sig om ingredienser som ska användas i annan mat, müsli och bröd. Det kommer bli en del noviteter, såsom syrsor som syns i chokladbitar, säger Åsa Berggren.

Byline: Joachim Fredriksson

Relaterade artiklar