Gröna växter för ett friskare hem

Gröna suckulenter (tjockbladiga växter) på ett sängbord.

De behöver ingen tillsyn, eller passning och du slipper känslan av att ha misslyckats när bladen känns fnasiga. Hållbara torkade växter är tillbaka.

Praktiskt tänker du – men gröna levande växter är ett smartare val för miljön i ditt hem.

I inredningstidningarnas reportage ser vi just nu vackra arrangemang som fått ett evigt liv med sin torra skönhet.

Samtidigt är vi många som älskar levande växter och förförs av grönskan i blomsterbutiken. Har du tänkt att det är en obesvarad kärlek och att krukväxten som fick följa med hem är en dammsamlare som bara tar energi och tid?

Ingenting kan vara mer fel. Växter är mångfacetterade ljudlösa fabriker som städar våra hem från skadliga ämnen och ger oss friskare luft. De ser också till att mikrober, svampar och bakterier hålls i schack och som om det inte vore nog ger de oss bättre luftfuktighet och ett behagligare inomhusklimat.

Våra hem liknar en rymdkapsel

Att växter har en stor förmåga att rena luften från sådant som gör oss sjuka upptäckte amerikanska rymdstyrelsen NASA i mitten av 80-talet. Då experimenterade man med att bygga bostäder tänkta att användas av astronauter som skulle vistas i rymden en längre tid.

Det första testet med människor i bostadsmodulen föll inte alls väl ut.

De blev sjuka och visade samma symptom som vid ”sjuka hussjukan” som den kallades då, med bland annat sveda och värk i ögonen, ont i halsen och andningsproblem.

Tidigare forskning hade visat att växter kan ge en luftförbättrande effekt så därför beslöt man att prova det. Man ställde in växter i modulen tillsammans med ett filter som motsvarade 15 rumsväxter. Testet föll väl ut och människorna fick inte tillbaka de symptom de fick första gången.

De hus som vi bygger i dag är inte helt olika NASA:s rymdbostad. Tidigare levde vi i hus som effektivt ventilerades med självdrag. I dag bygger vi hus som är täta och energisnåla och som inte andas på samma sätt.

Giftiga gaser i våra hem

Även om vi i Sverige har en relativt låg halt av formaldehyd i våra hem, så finns den giftiga gasen där. Den kommer in via förbrukningsvaror, byggmaterial, lim men också med kläder, möbler och gardiner.

Växter är experter på att ta hand om den flyktiga gasen . De slussar ner gasen i sitt rotsystem och omvandlar den till näring och för oss blir ämnet ofarligt.

Några växter som visat sig vara riktiga ”värstingar” i att giftbekämpa är spjutbräken tillsammans med krysantemum och gerbera som glädjande nog har vackra blommor. Men också den lättodlade fredskallan finns bland de nio bästa som tar hand om formaldehyd.

Ställ in en suckulent i sovrummet

Växternas process att omvandla koldioxid till syre är också något som vi kan dra nytta av inomhus. De flesta växters fotosyntes pågår dagtid, men på natten stängs processen av och ut kommer i stället koldioxid.

Hos de så kallade suckulenterna, fungerar det tvärtom. Eftersom de har sitt ursprung i tuffa klimat så är de rädda om vätskan, så deras fotosyntes arbetar på nätterna. Ut kommer restprodukten syre. Har du ett sovrum som känns kvavt och instängd, prova att sätta in ett par suckulenter som till exempel aloe vera och novemberkaktus. Ett extra plus är att de är tåliga och inte kräver mycket vatten.

Rensar från mögel och bakterier

Förutom gifter så finns det fler skadliga mikroorganismer i våra rum, såsom luftburna partiklar, mögelsporer och bakterier. Dessa små skadegörare tar växterna också hand om. Mätningar som gjorts visar att mer än hälften av sporerna försvann i ett rum med många växter i. Varför de gör sig besväret vet man inte riktigt, men en teori är att det är en sorts försvarsmekanism för att växterna ska skydda sig själva.

Ger bättre inomhusklimat

Många besväras av att det är torrt på våra breddgrader vintertid. Ett gäng gröna växter kan göra gott för torra ögon och får inomhuslivet att bli behagligare.

Växter är nämligen generösa med att ge tillbaka den vätska vi ger till dem. Upp emot nittio procent av det vatten vi häller i krukan utsöndrar de i luften igen, vilket ger oss en behagligare och bättre luftfuktighet.

Njut av de vackra torra kvistarna som är så trendiga just nu. Men tänk på att det är en riktigt hälsovinst att ta hand om de levande växterna på fönsterbrädan och se till att de trivs. Ge dem en lagom dos vatten, spreja och duscha bort damm. Håll dem friska och fräscha, då jobbar de som mest effektivt för dig.

Ann-Louise Alexandersson

FAKTA: Växter som slukar formaldehyd bäst

Spjutbräken
Krysantemum
Gerbera
Banddracena
Bambupalm
Fönsterfikus
Fredskalla
Dentrobium
Prickblad

Har du ett sovrum som lätt blir kvavt kan det vara en smart och hållbar idé att ha ett gäng suckulenter i rummet.
Suckulenter jobbar medan du sover. Har du ett rum som lätt blir kvavt på natten kan det vara en smart och hållbar idé att ha ett gäng tjockbladiga växter i rummet.

Relaterade artiklar