Maria lever sitt drömliv som författare – nu kommer uppföljaren till succédebuten Den Blomstertid Nu Kommer

Maria går i en trappa

Maria Richardsson från Igelstorp utanför Skövde skapade sin egen  tid och rum.
I ”Den blomstertid Nu Kommer” förlöste hon sig som författare och sade  sedan upp sig för att satsa helhjärtat på sitt skrivande.

–  Jag har inte ångrat mig en sekund.  Jag lever fullt ut.

Intresset för att berätta väcktes direkt Maria Richardsson innan skolåldern lärde sig skriva. En lärare på högstadiet i början av 1980-talet gav henne viktig näring.

— Mitt självförtroende var inte bra på den tiden, men den läraren gav alltid respons. Jag minns när han skrev att jag hade ett fantastiskt språk och att jag skulle kunna bli författare.

Samma lärare sa också att hon måste skriva mer och längre. Maria skrattar åt hur hon tog honom på orden.

– Mina uppsatser kunde vara 35 A4-sidor långa. Jag  hade dessutom massor med fullskrivna block hemma.

Skrivandet är Maria Richardssons stora passion sedan barnsben. Hennes debutroman blev en framgång och nu kommer uppföljaren.

Foto: Chatrin Carlsson.

Droger och glamour

Liksom för många tonårstjejer under samma tid var popgruppen Duran Duran Marias stora musikidoler. På gott och ont i det närmaste dyrkade hon de fem bildsköna killarna som upptog mycket av hennes tid.

– Den första bok jag skrev handlade om rockstjärnor, sex, droger, glamour och fotomodeller.  Att skriva om ett helt annorlunda liv är en bra utmaning.
Baksidan var desto dystrare.
– Jag identifierade mig med Duran Duran på ett sätt som gjorde att medlemmarnas  liv blev viktigare än mitt eget. Jag var en missförstådd annorlunda sökare med dåligt självförtroende.

Makens hårda ord träffade rätt

Inom den vuxna Maria som nu hunnit bilda familj  bodde en författare men länge var det bara en dröm. En oförlöst sådan där ett av hindren som hon ställt i vägen var tid.  Maken Johan och de två sönerna, fick höra hennes bitterhet.
– Jag kunde sitta och beklaga mig.  Upprepade gånger säga att jag borde skriva en bok om bara tiden fanns.
Till slut fick Johan nog och sa till mig att jag måste skapa mig tid. Jag fick också höra att tom jag inte gjorde det fick jag faktiskt skylla mig själv.
Ord som kan låta hårda även för en betraktare och Marias första reaktion var irritation och ilska. Nu, med perspektiv säger hon:
– Det var exakt vad jag behövde få höra. Efter den första reaktionen blev jag oerhört sporrad.

”Du får se till att skapa dig tid. Annars får du skylla dig själv”

–Johan Richardsson

Tillsammans med Johan satte hon sig ner och  gjorde ett schema för att frigöra skrivtid. En av de lättare sakerna att prioritera ner var TV-tittandet samt de saker som tidigare bara varit ett tidsfördriv. Hon passade även på att skriva när sonen som hon var hemma med som föräldraledig sov.

Roman i skolmiljö

–  Jag ville skriva en angelägen bok  Under min högstadietid nådde jag inte så bra och i stället för att ta plats och hävda min rätt så anpassade jag mig efter andras förväntningar.

Boken fick titeln ”Den blomstertid nu kommer” och läsarna får följa  de fyra tonårstjejerna  Anna, Sofi, Linda och Sussi i deras vardag som består av stora livsfrågor som utanförskap, mobbning, sexuella övergrepp och alkoholism och psykisk ohälsa.

– Den  är inte självbiografisk men flera av upplevelserna delar jag med huvudpersonerna. Annars hade det nog varit svårt att skriva en sådan här bok. Ett återkommande tema är hur de vuxna förblev passiva inför mobbning. Eller till och med bidrog till den.
– Jag tror de flesta som gått i skolan kan känna igen sig.

Släppte inte taget

Entusiasmen och glädjen till trots så blev boken liggandes orörd i flera år när Maria hade börjat jobba .igen.

– Jag släppte ändå aldrig taget och till slut blev boken faktiskt klar. Det är jag så stolt över. Nu gnäller jag inte utan jag ser till att få saker gjorda i stället.
Manuset skickades iväg till flera förlag, men alla tackade nej. Maria tog tjänstledig och förbättrade manuset samtidigt som hon gick en utbildning på Skrivarakademin. Sedan skickade hon in det nya manuset. I  april 2017 kom glädjebeskedet som är få förunnat. Bokförlaget Lindskog ville ge ut debutromanen.
– Jag hade ju hoppats och drömt så länge, men att läsa brevet kändes ändå så overkligt, säger Maria.
Boken gavs ut samma höst och fick ett så  bra mottagande av läsare att uppföljaren snart släpps. Titeln är fortfarande hemlig.

Stort mål inom fem år

Att vara författare innebär mycket kringarbete. Maria tog beslutet att efter 18 år säga upp sin tjänst som måltidsbiträde. Nu är hon sin egen på ”Marias författartjänst”. Företaget erbjuder skrivkurser, textrespons med författarcoachning samt föreläsningar. Verksamheten kommer att utökas ytterligare.
– Jag har inte ångrat den här satsningen en sekund. Nu vågar jag leva och älskar det fullt ut. Hela familjen mår så mycket bättre.
Maria poängterar just vikten av att ha med sig de närmaste samt att ha en långsiktig plan.
– Som författare måste du vara anpassningsbar och tillgänglig. Jag har fått lära mig att våga prata i direktsänd radio trots att jag bävade första gångerna.
Framtidsmål saknas inte.
– Om fem år ska jag ha släppt deckare och vara en etablerad självförsörjande författare. Jag vet att det är fullt möjligt.

Text; Chris D Magnusson
Foto, toppbild: Petronella Simonsbacka

Relaterade artiklar