Så minskade Arbetsförmedlingen sina koldioxidutsläpp

Arbetsförmedlingen lyckades få ned koldioxidutsläppen från tjänsteresor med 13 procent förra året. En av förklaringarna är att myndigheten satsat på distansmöten.

På Arbetsförmedlingen jobbar cirka 14 000 personer och varje år görs omkring 20 000 flygresor och 70 000 tågresor i tjänsten. De stora miljöbovarna är flyg- och bilresorna som tillsammans svarar för mer än 90 procent av myndighetens koldioxidutsläpp. De flesta flygresorna går till Stockholm för att medarbetare och chefer ska på utbildning eller möte på huvudkontoret.

Trendbrott

Enligt Arbetsförmedlingens mötes- och resepolicy ska alltid möjligheten till distansmöte övervägas när en resa inför ett möte ska bokas. En intern beräkning visade att myndigheten skulle spara 8,6 miljoner kronor och 168 000 kilo i koldioxidutsläpp årligen om en av tio flyg- och tågresor ersattes med distansmöten. Och förra året vände trenden. Resandet minskade, bland annat tack vare inköp av nya datorer och förbättrad teknik som underlättar distansmöten.
– På bara ett år har antalet deltagare i Skypemöten ökat från 26 000 till 40 000. Allt fler håller även större möten över Skype där ingen deltar fysiskt i ett rum utan alla är med på distans, säger Susan Lind-Nordström, produktägare på it-avdelningen.
Förutom de positiva miljöeffekterna kan medarbetare nu nyttja arbetstiden på ett bättre sätt.
– Och så sparar vi skattepengar, konstaterar Susan Lind-Nordström.

Uppmuntrar cykling

Målet är att minska koldioxidutsläppen från tjänsteresor med 20 procent i år. Arbetet för att nå dit sker på bred front. Bland annat uppmuntras tågresor framför flyg. Den som går in på intranätet för att beställa en resa möts till exempel av budskapet Visste du att en enda inrikes flygresa släpper ut mer CO2 än alla myndighetens tågresor tillsammans? Det går heller inte längre att boka korta flygresor där tåg fungerar lika bra.

För att undvika onödiga bilresor i tjänsten kan alla kontor i landet dessutom köpa in cyklar och elcyklar för kortare turer. Samtidigt ska större delen av  tjänstebilsflottan successivt bytas mot elbilar. Under övergångsperioden ska alternativ till fossila drivmedel användas i möjligaste mån, till exempel etanol och biodiesel.

Ambitionen är  förstås att antalet distansmöten ska fortsätta att öka.
– En stor utmaning för att lyckas är kulturförändringen. Är man van att boka en viss typ av möte måste man tänka om. Om jag ska kalla chefer i landet till ett möte på huvudkontoret då måste jag tänka på att de ska kunna delta på distans, säger Susan Lind-Nordström.

Text: Kristina Falk
Foto: Pixabay

7 tips för ett lyckat distansmöte

  • Kontrollera att all teknisk utrustning fungerar.
  • Se till att du syns i kameran och hörs väl.
  • Stäng av mikrofonen när du inte talar.
  • Lägg dokument du ska visa på din dators skrivbord så att du lätt hittar det under mötet.
  • Mejla allt material som du ska visa på mötet i förväg. Vissa kan ha svajig uppkoppling.
  • Öppna mötet i Skype 2–5 minuter före utsatt tid.
  • Jobba aktivt med alla deltagare så alla känner sig sedda.


Relaterade artiklar