Välj hälsa – våga göra ett karriärbyte mitt i livet

Hälsa kommer inte alltid från medicin. Många gånger kommer den från frid i sinnet, frid i hjärtat och frid i själen. Går arbetet ut över hälsan bör du fundera på att göra ett karriärbyte. Det är aldrig försent att påbörja karriär 2.0.

Allt börjar med vilka val vi gör tidigt i livet. Redan som barn uppmuntras vi att följa samhällets normer. Normer som har satts av generationer före oss. Varför gör vi så och varför ifrågasätter vi inte dessa mer? Vi förväntas gå i grundskola, gå gymnasiet och sedan läsa vidare på högskola innan jakten på karriären börjar. En karriär som förhoppningsvis känns meningsfull, leder till personlig utveckling och fyller plånboken så att vi har råd med bil, båt, boende och utlandssemestrar. Men att ständigt följa samhällsnormen kan leda till både stress och sämre hälsa.

Att vara lyckad är inte samma sak som att vara lycklig

Karriärbyte- att välja hälsa och harmoni.
Foto: Unsplash

Oftast kommer symptomen på stress och sämre hälsa smygande och är lätta att ignorera till en början. Ryggsmärtor, problem med magen och sömnproblem är några symptom på att stressen tagit över och att det är dags att fundera på att hoppa av ekorrhjulet. Fler och fler börjar ifrågasätta sitt yrkesval och inser att vara lyckad inte är samma sak som att vara lycklig. Det ligger i tiden att vilja lämna den hårda världen för att verka mer inom den mjuka sfären där vi hjälper andra människor på något sätt. Att hjälpa andra ger både livskvalitet och tillfredsställelse.

Så hur ska du då ta dig ur en situation som påverkar hälsan negativt när du samtidigt har en familj att försörja? Det största hindret brukar vara att lämna tryggheten man har byggt upp. Har du dyra huslån så är det svårt att se hur du kan lämna ditt arbete som ger en stabil inkomst. Men när tryggheten du byggt upp går ut över hälsan så finns en risk att hälsan blir sämre och att du inte orkar arbeta alls tillslut. Därför är det viktigt att påbörja en förändring i tid och ha tillit till att allt ordnar sig även om vägen fram inte är helt glasklar.

Lyssna inåt och välj även med hjärtat

Många jag har pratat med vill ha en förändring men vet inte vad de vill göra istället. Då måste du släppa omgivningens förväntningar och börja lyssna inåt. Vad vill du och vad är din passion? Jag är nämligen övertygad om att om man följer sin passion så känns inte jobbet som en belastning. Tvärtom så kommer du att längta till jobbet, du får energi och har roligt. Det är aldrig försent att börja omvärdera sina val och börja göra nya. Det går att ta små steg parallellt med nuvarande arbete, kanske gå ner i tid och gå en kortare kurs?  Det viktiga är att sätta upp mindre delmål och sen fullfölja den långsiktiga planen till något nytt. På vägen kommer nya dörrar att öppnas och pö om pö går du in i det nya. Det gamla talesättet att Rom inte byggdes på en dag är ett bra mantra.

Viviane Malmgren

Relaterade artiklar