Miljösmart odling i staden

Går det att odla grönsaker i Sverige året runt? Företaget Grönska utvecklade en egen teknik för miljösmart odling i gamla industrilokaler. I dag säljer de närproducerade örter till ett 40-tal matbutiker.

Grönska har kapacitet att odla över 80 000 plantor per månad. Ekonomen Natalie de Brun fick upp ögonen för stadsodling när hon besökte New York för fem år sedan. Hon kunde inte släppa tankarna på att dra igång något liknande i Sverige som ett hållbart alternativ till importerade grönsaker.

– Jag ville verkligen starta vertikalodling och genom att prata om detta med mina vänner sammanfördes jag med några likasinnade, berättar hon.

Företaget Grönska odlar närproducerade örter året om i gamla industrilokaler. En av deras senaste innovationer är att odla inne i själva matbutiken. Foto: Grönska

Startade i en källare

De båda kompisarna Robin Lee och Petter Olsson bar på samma idé som Natalie de Brun och 2016 bildade de aktiebolaget Grönska. De startade i en liten källarlokal i Hammarbyhöjden i Stockholm och förra året expanderade de i en före detta industrilokal i Huddinge.

Största drivkraften är att bidra positivt till miljön. De använder sig av så kallad hydroponisk odling vilket innebär att plantorna odlas i ett slutet vattensystem och klarar sig utan jord. De odlar i hyllor på höjden och i och med att plantorna växer upp i en skyddad inomhusmiljö behövs ingen besprutning. Solljuset är ersatt med energisnåla LED-lampor.

– Och så köper vi grön el, berättar Natalie de Brun som är företagets ekonomi- och marknadschef.

Pappersförpackningar

Före lanseringen gjorde de en noggrann analys av marknaden.

– För att differentiera oss från andra leverantörer har vi till exempel valt att ha pappersförpackningar, berättar Natalie de Brun

Senaste innovationen är mindre vertikala odlingar inne i själva matbutiken enligt ett koncept kallat GrowOff by Grönska.

I dag har företaget tio anställda och målet är att växa till fler orter i Sverige och på sikt internationellt.

Vi vill expandera och bli ett ledande företag inom vertikal odling både i Sverige och globalt.

Text: Kristina Falk

Relaterade artiklar