Körsång som friskvård på arbetsplatsen

En person som sjunger i kör, håller i en mikrofon och noter

Sedan fyra år tillbaka sjunger jag i kör varannan vecka på min arbetsplats. Att sjunga i kör får mig att må bra och aktiviteten går bra att förena med familjelivet. Även Skatteverket har förstått att körsång är bra för vårt välmående och listar körsång som en skattefri friskvårdsaktivitet. Men vad är det exakt som är så bra med att sjunga i kör på arbetsplatsen?

Många hälsofördelar med körsång

För att få svar på min fråga har jag vänt mig till vår körledare, Linnéa Brorson som är utbildad sångpedagog. Hon har jobbat som egen företagare i drygt 12 år och hon talar gärna om körsång som en del av hållbar livsstil och hälsa.

Enligt Linnéa har körsång många hälsofördelar, bland annat att man aktiverar djupandning i kroppen på liknande sätt som i yoga eller andra typer av andningsövningar. Genom det kan man jobba med sådana symptom som till exempel stress eller ångest. Musik är så grundläggande för oss människor att inte ens demensen rår på den, säger Linnéa. I musikterapin har man sett att människor som befinner sig i dimman plötsligt kan börja sjunga när man sjunger för dem eller när de får lyssna på musik. Vissa hävdar att genom att sjunga kan man till exempel förebygga alzheimer, genom att hålla hjärnan alert. Sedan finns det också den sociala aspekten – att sjunga tillsammans gör att man “umgås utan att egentligen umgås”, säger Linnéa. I körsammanhang finns det tydliga instruktioner för hur man ska bete sig, det gör det enklare att vara med andra. Man får närhet utan att tänka på det som närhet. Så vinsterna är både fysiska och sociala.

En närbild på Linnea Brorson
Körledaren Linnéa Brorson, foto privat.

Skattefri frisvårdsaktivitet

Linnéa menar att det inte är någon slump att Skatteverket har godkänt körsång som en skattefri friskvårdsaktivitet. Snarare har det med forskning att göra och alla de hälsovinster som den pekar på:

– Det finns mycket forskning som visar på att sjunga i kör är bra för oss. Man kan vara trött när man kommer till en körövning efter att man har jobbat hela dagen och efteråt kan man känna sig så pigg när man går därifrån! Det beror på att hjärnan påverkas av körsången – det frigörs så mycket dopamin att det kan jämföras med att medicinera. Eller när man lyckas med något musikstycke och känner “där satt den” så är dopaminhalten i samma nivåer som när man får orgasm.

Hon nämner även att endorfiner frigörs i kroppen i samband med körsång, på samma sätt som i fysisk träning. Immunförsvaret stärks och oxytocin som bildas i kroppen gör att vi blir mer sociala. Vinsterna är många med andra ord.

Arbetsgivare positiva till körsång

Det finns inte några exakta siffror på hur många det är som sjunger i kör på arbetsplatser, men totalt sjunger drygt 600 000 människor i olika körer i Sverige. Enligt Linnéa är det fler och fler av hennes kollegor som arbetar gentemot olika arbetsplatser. Själv jobbar hon inte uppsökande utan blir kontaktad av olika företag när de vill ha sång på arbetsplatsen. De arbetsgivare som hon möter är väldigt positiva till körsång på arbetsplatsen och hon har inte stött på någon som skulle ha en negativ inställning till körsången. För oavsett vilken roll man har på företaget så kan man alltid mötas i körsången. Det blir särskilt tydligt på mindre arbetsplatser där nästa alla är med och sjunger i kören – man möts på lika villkor i sången, oavsett vilken roll man har i företaget.

Är körsång för alla?

Innan det är dags att avrunda undrar jag om det inte stänger ute vissa personer på arbetsplatser som inte har så bra erfarenheter av att sjunga och som tror att de inte platsar i en kör. Vad säger Linnéa till dem? Med ett skratt säger hon att hon brukar svara att alla kan sjunga.

– Och om någon har någon motkommentar, då säger jag – du kan ju prata och då steget faktiskt inte så långt.

FAKTA

  • Drygt 600 000 personer sjunger i kör i Sverige 
  • Enligt Skatteverket är körsång på arbetsplatsen skattefri eftersom det betraktas som en enklare form av personalvårdsförmån som skapar trivsel i arbetet.

Text: Katarzyna Zebrowska
Toppbilden: reportagefotografen.se

Relaterade artiklar