Kom i balans med kundaliniyoga med gong

Lisa Sundqvist, yogalärare

Känner du dig stressad? Andas du ytligt och har svårt för att fokusera? Då kan kundaliniyoga med gong vara något för dig. Genom att göra enkla övningar som fokuserar på bland annat andning, rörelsemönster och meditation skapar du balans mellan anspänning och avslappning. Gonggongens vibrationer sägs ha en läkande kraft.

Vi lever i en tid där vi ständigt utsätts för snabba och intensiva förändringar. Digitaliseringens baksida med att vi ständigt är uppkopplade och tillgängliga leder till brist på tid för återhämtning. Men det finns verktyg att tillgå för att hjälpa sig själv. Kundaliniyoga är en utmärkt form av yoga för att återhämta sig, höja medvetenheten om sina behov och att skapa en inre balans. Lisa Sundqvist är yogalärare på ett yogacenter i södra Stockholm och här ger hon oss sina bästa tips.

-Kundaliniyoga kan utövas av alla, gammal som ung. Varje individ utgår från sina egna förutsättningar. Utmaningen varierar för alla beroende på om vi jobbar fokuserat med rygg, skuldror eller till exempel axlar. Men gemensamt för mina deltagare är att de brukar lämna passet mycket nöjda över att ha gett sig själv den här stunden för avslappning.

Kundaliniyoga – en tusenstals år gammal teknik

Kundaliniyoga har utövats i tusentals år och kom till västvärlden i slutet av 60-talet, då Yogi Bhajan bestämde sig för att lära ut de dittills hemliga teknikerna. Sedan dess har antalet utövare ökat stadigt i antal och fler och fler hittar till yogan och upptäcker dess fördelar. Men det finns fortfarande de som tycker att yoga verkar flummigt.

Lisa Sundqvist, yogalärare
Lisa Sundqvist, yogalärare. Fotograf: Lisa Sundqvist

-Jag tycker att alla ska prova innan de dömer ut den här formen för återhämtning. Det går alldeles utmärkt att endast ta till sig valda delar. Jag minns själv att jag i början hade svårt för att säga mantran i språket sanskrit. Idag är det hur naturligt som helst och vibrationerna som mantran sänder ut läker både kropp och själ. Lyssna alltid inåt, säger Lisa.

Gonggongen avger vibrationer med läkande egenskaper

Varje pass börjar med en intoning med hjälp av mantra. Därefter följer yogaövningar och andningsövningar som varvas med vila. Passet avslutas med en meditation och en uttoning med mantra. När Lisa slår i gonggongen skapas ljudvågor som når in på cellnivå och de sägs ha en läkande effekt.

Kundaliniyoga med gong.
Kundaliniyoga med gong. Fotograf: Lisa Sundqvist

-Jag hade en deltagare som hade behandlats mot cancer och hade mist sin känsel i fötterna. Efter mitt pass kom hon fram och berättade lyriskt att hon hade känt gonggongens vibrationer i fötterna. Det här bekräftar vilken läkande kraft kundaliniyogan och gonggongen besitter, säger Lisa.

Faktaruta

Ett kundaliniyogapass består alltid av fem delar:

  • Intoning med mantrat Ong Namo Guru Dev Namo (Jag bugar mig för den allomfattande visdomen och för visdomen inom mig)
  • Ett yogapass
  • Vila
  • Meditation
  • Uttoning med mantrat Sat Nam (Sanning är min identitet)

Viviane Malmgren

Relaterade artiklar