Oklart hur ny teknik kommer att förändra våra arbetsplatser
Megatrenden digitalisering, Artificiell Intelligens (AI) och Internet of Things (IoT) gäller inom alla områden. Men parallellt med fascinationen över vad som kommer att bli möjligt gror oron över att våra arbetsuppgifter kommer att tas över av ny teknik. Hur kommer våra arbetsplatser att förändras – jag frågar en rymdingenjör och hoppas att hon ska guida mig in i framtiden.
– Jag tror att både AI och IoT kommer att växa, integreras och få en allt större del av våra liv. Dessa tekniker kommer genomgå en ”hype” för att till slut mogna och finnas tillgängliga i de applikationer och användningsområden som gör mest nytta för mänskligheten, säger Linda Lyckman, vice president på SSC Svenska Rymdaktiebolaget.
SSC är verksamma inom utveckling och testning, uppskjutningar samt drift och underhåll av rymd- och flygsystem. Ny teknik och av någon anledning ofta rymden är ofta det vi associerar till när vi fantiserar om framtiden.
Har vi en övertro på teknik
Jag frågar Linda om hon tycker att vi har en övertro på att teknik och digitalisering ska förändra allting framöver men hon menar att det snarare är tvärt om.
– Potentialen är enorm, titta på exempelvis AI-utvecklingen i Kina. Dock tror jag vi parallellt med att tekniken blir mer utvecklad även kommer behöva utveckla det som tekniken inte kommer att kunna lösa kopplat till det humana. Exempelvis de faktorer som påverkat vår psykiska hälsa. Tekniken utvecklas snabbare än den mänskliga hjärnan vilket kommer att påverka oss och våra verksamheter och det kommer vi att behöva arbeta på.
Arbetsuppgifterna automatiseras
När det kommer till kontorsmiljöer tror Linda Lyckman att det framför allt är rutiner och operationella uppgifter som kommer att automatiseras framöver. Hennes gissning är att vi inte kommer att prioritera robotkollegor och talande kaffemaskiner även om teknisk utrustning självklart blir mer avancerad. Själva kontorsmiljön kommer kanske inte se så annorlunda ut om tio år.
– Hos oss kommer vi troligen se en större skara av affärsutvecklare, inspiratörer, innovationsledare, coacher, key account managers och en mindre skara av operationell personal och rutinarbetare. Nya typer av jobb kommer säkert att behövas som mer fokuserar på emotionella områden där AI inte klarar jobbet.
Helt klart har vi stora förändringar framför oss som kommer att ändra sättet vi arbetar på och vilka hjälpmedel som kommer att finnas tillgängliga. Men det kommer inte att göra oss arbetslösa om vi ska tro Linda Lyckman. Det gynnar oss sannolikt mer att välkomna de tekniska framstegen och se positivt på vad AI och IoT kommer att möjliggöra än att oroa oss för att vi kommer att bli utbytta mot robotar. För även om människor ogillar osäkerhet och förändring är de flesta av oss glada att vi inte längre behöver skicka meddelanden med fax eller arbeta med dokumenthantering på papper.