Restaurangen med växtbaserad mat för alla

Några av rätterna på Hermans lunchbuffé, bland annat morotssallad, hummus och potatissallad.

Ända sedan början på 1990-talet har den veganska restaurangen Hermans samlat människor. Med fokus på det hållbara ger Hermans en möjlighet för alla som vill njuta av god mat, trevligt umgänge och en vy över Stockholm. En av de många besökarna är Karin Eskesen, till vardags köttätare, men som ser stor chans till att komma tillbaka.

Klockan är lite efter sex en torsdagskväll i slutet av februari. Våren närmar sig sakta men säkert och i restaurangen Hermans på Fjällgatan 23B på Södermalm, Stockholm, trängs människor som är sugna på middag med hälsomedvetet fokus. Under sommaren är det uteservering vilket de även har möjlighet för vintertid, men då är verandan uppvärmd. Restaurangen har öppet alla dagar 11–22 och erbjuder växtbaserad mat. Barnfamiljer, ungdomar, vuxna och äldre plockar från den dagsfärska veganska buffén. Alla maträtter liksom desserter är växtbaserade och hembakade för både färskhetens och miljöaspektens skull. 

Besökare på väg in till den veganska restaurangen Hermans. En portal med texten Hermans trädgårdscafé välkomnar gästerna.

– Åh, så gott allt ser ut. Jag som brukar äta kött till vardags njuter ändå till fullo av allt detta. Det känns så fräscht och naturligt, säger Karin Eskesen, 58, sjuksköterska, som promenerat till restaurangen med några väninnor. 

Buffén lockar yngre som äldre

Barn går med sina föräldrar runt buffén och säger vad de vill ha och precis som på alla andras tallrikar växer berget av mat för varje steg de tar runt serveringsbordet. Börjar någon rätt ta slut kommer personal och fyller på. Stämningen är lugn och familjär. 

– Det jag rekommenderar mest är den indiska grytan, jag har tagit om två gånger för att den är så god, säger Monica Värmå, 58, konsulent, som hör till sällskapet.

Hon häller upp den currydoftande grytan på en blåvitmönstrad tallrik och njuter vidare av övriga varmrätter. 

Hermans

Restaurangen som är kravmärkt ligger i Hälsans hus och är en av sju i Stockholm. Hermans första restaurang öppnade sin verksamhet 1992. Namnet kommer från grundaren Herman Ottosson som ville erbjuda stockholmarna vegetarisk mat, inte bara från Sverige utan även från andra länder. Tanken bakom konceptet är att planeten vi bor på ska må bra, eller åtminstone bättre, i samtid och framtid.

Nytänkande och klimatsmarta lösningar

Växtbaserad mat är mest hälsosamt, ansåg grundaren Ottosson och de nuvarande ägarna, paret Leo och Omer Oren instämmer. I möjligaste mån transporteras livsmedlen och ingredienserna i en firmabil som går på biogas och det allra mesta är ekologiskt. Restaurangen drivs av miljömärkt el och Leo och Omer försöker hela tiden tänka på miljön för både människans, djurens och naturens skull.

Hälsosam mat året runt

Hermans vill inte bara erbjuda maträtter under en kortare tid varje år utan försöker hela tiden förnya sig. Restaurangen erbjuder catering för alla typer av festligheter för grupper på minst 20 personer. Även för cateringen gäller det veganska. Veganskt julbord är en av idéerna som kommit till handling.

Uppmuntrande motton och muntra leenden

Hermans motto är ”Give peas a chance” (”Ge ärtor en chans”). En annan fras är ”Walk in peas” (ungefär ”Gå i fred”, peas på engelska är ärtor, vilket Hermans nu skapat ett lekfullt uttryck av) som de lyfter fram då deras mål är att gästerna ska gå därifrån leende. Nöjda och belåtna klär sig sällskap i alla åldrar i varma ytterkläder. Än ligger kylan kvar lite över Söders höjder men det verkar inte gästerna bekymra sig om, leendena de har med sig får en att tro att de haft en riktigt god njutningsfull kväll.

Marion Sidwall

Relaterade artiklar