Hälsosam mat med miljön i fokus

Restaurangen Holy Greens, sett från Kungsgatan.

Vad sägs om en asiatisk trädgård, en laxokado eller en vegovår? Dessa är några av namnen på rätterna som restaurangkedjan Holy Greens har att erbjuda. Genom att mixa och blanda råvaror tar de salladen till nya höjder. 

Det är slutet på mars och vårsolen bländar alla som går längs med Kungsgatan i Stockholm. Mitt bland myllret av människor, bilar och cyklister sticker Holy Greens flaggskepppsrestaurang ut. Ovanför ingången hänger gröna växter i fönsterlådor och de stora fönstren låter solstrålarna skina rakt in i restaurangen. Förra året öppnade de upp på Kungsgatan 17, en av Stockholms mest besökta och trafikerade gator.

– Min favoritsallad är asiatisk trädgård som bland annat innehåller glasnudlar, ingefärspicklad morot och broccoli. Dressingen som hör till salladen heter Habanero-Lime och är jättegod, säger Inger Pettersson, lärare.

– Jag är en person som älskar att äta sallader med mycket dressing, därför brukar jag beställa en extra. Eftersom det är mat som är lätt att ta med ser jag framemot sommaren när min klass och jag åker på olika utflykter här i Stockholm, fortsätter hon och tar emot sin beställning.

Modern mat som passar alla

Inredningen är stilren med öppen planlösning. Restaurangen är på närmare 300 kvadratmeter. Det känns modernt, fräscht och ”helt i tiden”. De flesta köper med sig sallader, ofta som en näringsriktig lunchmåltid. Är man allergisk eller på annat sätt inte tål eller vill äta vissa råvaror är det enkelt att plocka bort, byta ut eller lägga till något annat. 

Beställ hemma och hämta upp i butik

Förutom att endast erbjuda sallader, juicer, frukt-och grönsaksshots och nyttiga drycker i butik, kan alla kunder beställa och betala direkt på hemsidan: 

Efter beställningen är gjord tar kunden sig till butiken och hämtar salladen på deras Holy Wall. Holy Wall är en vägg full av kassar där personalen kan hänga de färdiga beställningarna. 

Holy Greens Holy Wall. En vägg full av Holy Greens kassar som fylls med kunders beställningar och hämtas i butiken.
Holy Greens Holy Wall med matkassar, redo att fyllas efter kundernas önskemål.

– Jag jobbar ganska nära Kungsgatan och nu under våren är det härligt att cykla till och från jobbet. Jag brukar skicka iväg en beställning och hämta min sallad på deras så kallade Holy Wall. Denna gång köpte jag salladen Vegovår. Namnet lockade mig framförallt, annars är jag en person som gärna testar mig genom menyer. Tidigare har jag till exempel ätit laxokado vilken jag kan rekommendera varmt, säger Carina Hult Broman, sjuksköterska.

Historia

Holy Greens grundades 2013 av David Egonson och Nebo Pavicevic. Samma år öppnade de sin första salladsbar i Helsingborg. Idag finns deras elva salladsbarer i några av Sveriges största städer: Göteborg, Malmö och Stockholm. Förutom den på Kungsgatan finns det två andra Holy Greens-restauranger i Stockholm, en på Regeringsgatan 28 och en i MOOD-gallerian. Tidigare låg den asiatiska restaurangen Bamboo Palace på Kungsgatan, men numera är det alltså Holy Greens restaurang som finns på adressen.

Affärsidé

Affärsidén är att erbjuda gästerna snabb mat och experimenterar gärna med smakerna. Maten ska vara både hälsosam och mättande med fokus på ekologiska och hållbara råvaror. Affärskedjan använder allra helst svenska råvaror så ofta som möjligt. De tänker även på att laga maten med råvaror efter säsong då det är bäst för miljön och ur hållbarhetssynpunkt. Företaget har mer än 150 medarbetare. Förra året utsågs Holy Greens till årets hälsokrog. 

Marion Sidwall

Relaterade artiklar