Att födas till miljöbov!

Det största avtryck vi gör på miljön – enligt en forskningsstudie från Lunds Universitet (12 juli 2017) – är barnafödande. Att sätta ett barn till världen ger 58,6 ton av koldioxidekvivalenter per år, vilket kan jämföras med att ha bil, vilket ger ca 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år. Trots detta är det inte troligt att vi väljer bort barnafödandet av miljöskäl.

Vi har spaltat upp några enkla tips med vilka du enkelt kan göra miljösmarta val av

  • inredning
  • kläder
  • mat
  • leksaker.

Hållbar konsumtion

Redan före barnets födsel börjar förberedelserna. Barnvagn, spjälsäng, skötbord och bilbarnstolar är exempel på saker vi konsumerar.

Leta barnvagn secondhand och välj en som du kan använda länge. På säljsajter och seconhandbutiker säljs mängder av bärselar, sängar, babysitters med mera. Det är både ekonomiskt och miljösmart att köpa hela, eller delar av utrustningen secondhand. Vid behov kan du fräscha upp de med lite såpa eller målarfärg.

Inred klimatsmart

Barnets rum är ofta det mest kemikalietäta rummet i ett hem. Främst på grund av att det fylls av leksaker av plast och skadliga färgämnen.

Vid renovering – prioritera naturmaterial, undvik plast och syntetmaterial, och välj naturliga målarfärger som t ex äggtempera. Tänk långsiktigt. Spädbarnstiden är kort. Tapeter och mattor med allt för barnsliga motiv kommer snart att kännas helt fel. Satsa hellre på neutrala väggar, golv och möbler som passar barnet även om några år.

Barnkläder för den miljömedvetna

Miljöorganisationen Greenpeace har testat 82 olika produkter, barnkläder och skor, i laboratorier. I 76 av plaggen hittade de minst en farlig kemikalie. De kemikalier man sökte efter var bland andra nonylfenoletoxylater (NPE), ftalater och perflourerade ämnen (PFC). Det är ämnen som är kända för att störa hormonerna i kroppen, och som också kan ha effekt på immunförsvaret och fortplantningen. Nya kläder är behandlade med giftiga kemikalier som är skadliga för barnet och kräver tvätt före användning. Barnkläder som inhandlats secondhand däremot är redan tvättade flera gånger så alla kemikalier är borta.

Tänk klimatsmart

• Väj secondhand framför nytt så sparar du både pengar och miljö.

• Vid köp av nytt försök hitta miljömärkta kläder som till exempel har en Svanen-märkning.

• Ull är ett utmärkt val. Det kräver inte tvätt efter varje användning utan det räcker att lufta plagget. Det är naturligt antibakteriellt och varmt på vintern.

• Prioritera naturliga material som linne eller ekologisk bomull före polyester och akryl som släpper ifrån sig giftiga ämnen och mikroplaster varje gång du tvättar det..

Barnmat för den miljömedvetna

Bäst ur miljösynpunkt är att amma barnet så länge som du har möjlighet. Bröstmjölken är gratis, rätt tempererad, ständigt tillgänglig, smart förpackad och designad för ditt barn. Du slipper också plast/pappersförpackningar och tillbehör som nappflaskor och burkar.

Det finns mängder av färdiglagade, ekologiska, miljömärkta produkter

Men med hemlagad barnmat kan du själv anpassa ingredienser efter säsong, välja ekologiska produkter, vegansk/vegetariskt, närproducerat eller egenodlat. Gör storkok och frys in i lagom portioner.

Hållbara leksaker

Äldre plastleksaker innehåller ofta material som inte längre får användas. Fotograf: Lars-Göran Larsson

Tvärtom mot kläder så är det inte lika självklart att köpa begagnade leksaker. Miljökraven skärps efterhand och äldre leksaker är ofta tillverkade av material som inte längre är godkända men som fortfarande finns till försäljning på secondhandmarknaden. Prioritera leksaker i naturmaterial som trä eller tyg före plast.

Med små enkla val i vardagen kan vi tillsammans bidra till en renare och mer hållbar miljö.

Relaterade artiklar