Är dumpstring ett hållbart sätt att ta tillvara mat?

I en tid då det ena klimatlarmet avlöser det andra och klimatångesten når nya höjder så kan det kännas skönt att försöka göra något åt det. Ett sätt kan vara att du väljer tåg istället för flyg. Ett annat kan vara att haka på dumpstringstrenden. Det finns dock mycket att tänka på innan du hoppar ned i närmsta matcontainer på jakt efter något ätbart, inte bara att det kan vara olagligt. Hållbar livsstil har pratat med Greger Henriksson, som forskar kring hållbar utveckling vid KTH.

Förra året var ett dystert år för klimatet och vår planet. Trots att klimatförändringarna blivit allt mer påtagliga och domedagsprofetiorna mer distinkta så fortgår en samhällsutveckling som inte längre är hållbar. Ett exempel på ett bakvänt beteende är att allt från restauranger till butikskedjor slänger mängder av mat som inte är otjänlig.

Kanske är detta inte bara en vanlig byggnadscontainer? Det slängs mycket mat som är ätbar och dumpstring fortsätter existera som fenomen.

Vore det inte bättre att skänka ätbar mat istället för att slänga den?

– Ja, det stämmer. Många aktörer har börjat inse det och startat projekt för att kunna skänka bort eller laga till mat vars datum är på väg att gå ut, säger Greger Henriksson.

Kulturella faktorer avgör vad som är ätbart vid dumpstring

Men innan du tar det första steget och söker upp dina råvaror på annat ställe än närmsta Coop kan det vara värt att fundera på vad det är som avgör om något är ätbart eller inte.

– Det är framförallt kulturella faktorer om vad som känns fräscht att äta inför andra och sig själv. Människor vill gärna ge bort sin egen mat, men det känns mindre fräscht att ta emot andras. För enstaka matvaror finns det faktiska hälsorisker med att äta för gammal mat, säger Greger Henriksson.

Efter några snabba sökningar på internet så hittar Hållbar livsstil vilken mat du ska vara extra försiktig med. Till exempel så råder Livsmedelsverket att inte äta möglig mat.

Men löser en något hållbarhetsmässigt genom att återanvända slängd mat?

– Efterfrågan på nyproducerad mat minskar med lika mycket som du äter dumpstrad mat. Så det är jättebra för ditt individuella hållbarhetsavtryck, säger Greger Henriksson.

Byline: Joachim Fredriksson

Relaterade artiklar