Friterad mjölmask eller ett näringspiller – klimatsmarta maten vi äter år 2050?

sockertång

Aldrig har det väl varit så mycket fokus på mat och dryck som nu. Världen står inför stora utmaningar. År 2050 beräknar vi vara 10 miljarder människor på jorden. Så vad kommer vi äta och hur kommer maten räcka till alla? Blir det myror, mjölmaskar eller trollhummer som vi äter om 30 år eller blir det ett näringsfyllt piller?

Många som arbetar med mat och dryck idag är överens om att vi nu måste stanna upp och tänka till hur vi lever. Vi kan inte fortsätta som nu utan måste göra klimatsmarta val. För att klara matförsörjningen och vår planet i framtiden gäller det att vara innovativ och ta vara på allt. 

Det görs mycket redan i Sverige i form av forskning och kunskapsutveckling för att finna nya produkter och på vilket sätt vi kan leva mer klimatsmart. Här nedan följer några exempel.

Sjögurka och sockertång är den nya hållbara maten

Trollhummer, strandsnäcka, sjögurka, hästräka eller sockertång. Låter det gott och vill du smaka? Det kan bli verklighet. På västkusten har det startats ett projekt ”Scary seafood” som ska inspirera och få oss att äta fler djur och alger än vad vi känner till. I västkustens salta vatten trivs många djur och alger som är utmärkt föda som fiskare tidigare har kastat i soporna. Restauranger i området med hållbar matprofil ska nu utveckla och laga fram goda och hållbara rätter av havets råvaror.

Vi ratar spriten och dricker juicer

Trenden är att vi går mot en nyktrare framtid. Vi efterfrågar mer och mer alkoholfria drycker med vuxna smaker som tonic och cider. En dryck som blev populär för några år sedan är den fermenterade drycken Kombucha. Den är här för att stanna och kombuchan har fått ”konkurrens” av kefirvatten och juntea . Juntea är en fermenterad tonic gjord av grönt te och honung. Sommelierutbildningarna har nu infört juicekunskap på schemat så var så säkra att det kommer komma många nya spännande drycker.

Vad säger spåkulan – Insekter och piller en sanning 2050?

Tittar vi i spåkulan så tror fler och fler att vi går mot en grönare matkultur. Kött blir utbytt mer och mer med veganska alternativ, som tillexempel den laboratorieframställda blödande burgaren, The impossible burger som är så lik en köttburgare det bara går. Experter menar att vi behöver börja odla de bortglömda proteinerna vi odlade förr som tillexempel Nakenhavre, Ölandsvete och Rättviksärt.

Klimatsmart och hållbar gryta
Klimatsmart- och hållbar gryta.

Idag är det 2 miljarder människor som äter insekter. Insekter är rika på protein och näring, växer snabbt och har minimal påverkan på klimatet. Sverige tillåter inte insekter som föda men det är lagligt i våra grannländer Norge och Finland. Sverige forskar på detta redan nu så det är inte helt otänkbart att det blir hussyrsa och mjölmask vi lägger på tallriken inom en snar framtid.

Illustratören Arthur Radebaugh spådde för 60 år sedan i tidningsserien ”Closer than we think” att vi i framtiden skulle odla grönsaker i vattenfyllda satellituber och att kött skulle odlas i växthus. I Hanna Barberas TV-serie ”Jetsons”, en rymdseries motsvarighet till Familjen Flinta, som kom på 60-talet har familjen hushållsroboten Rosa som serverar tabletter till middag.

Hur länge dröjer det innan spådomarna blir verklighet? Redan idag så finns det företag som lanserat näringsdrycker som ska vara som en komplett näringsmåltid. Så ett piller kanske inte är så långt borta.

Vi kanske är närmare än vi tror.

Av Ulrika Carlsson

Källa: Utställningen ”Framtidens mat & dryck” på Spritmuseum

Relaterade artiklar