Tunnelbanan är min mindfulnessplats

Tunnelbanan är en oas i vardagen för Sofie. Där har hon möjligheten att sätta på pausknappen och dagdrömma sig bort en stund. En lyx i vardagen för henne, då tiden annars inte räcker till för egentid.

— Det är min lilla stund som jag enbart har för mig själv. Jag kan verkligen längta till tunnelbanan och dess lugna vrå, säger hon skrattande.

Sofie jobbar heltid, är gift och har fyra flickor i åldern fyra till tio år. Veckodagarna har ett fullmatat schema med dagis, skola, aktiviteter, kompisar, sjukdomar och praktiska göromål. Till och från jobbet åker hon alltid tunnelbana, en sträcka som tar 45 minuter enkel väg. Den tiden njuter hon av i fulla drag.

Sofie njuter av sin egentid på tunnelbanan
Sofie njuter av egentid på tunnelbanan.          Foto: Ingunn Sjöström Sneli

— Det är min tid. Då finns det inga krav, ingen som frågar efter vantar, skolböcker, är hungriga eller jobb relaterade frågor. Jag använder den tiden att pusta ut och bara vara, säger hon.

Kopplar bort sociala medier

Strategin är att koppla bort sociala medier, sms och mejl. Istället lyssnar hon på podd. Sträckan brukar precis räcka till ett avsnitt. Oftast lyssnar hon på något om hälsa, mat eller träning. Hon vill lyssna på inspirerande poddar, så att hon kan försvinna in sin värld och låta tankarna flyta.

— Jag verkligen älskar den tiden, efter en stressig morgon hinner jag ladda batterierna och komma relativt utvilad till jobbet och vise versa. Jag får en stund för mig själv efter jobbet och hinner landa lite innan jag kommer hem till familjen, säger hon.

Sofie störs inte av andra människor på tunnelbanan eller att behöva stå. Hon kopplar på pausknappen och bara är. För andra kanske det kan låta märkligt berättar hon.

Tunnelbanan en frizon

— Men för mig är tunnelbanan en frizon där jag få min dagliga dos av egentid, inga krav och inga måsten. Min lilla paus i vardagen där jag hinner reflektera över saker.

I en stressig vardag är det skönt att hitta sitt andningshål, tunnelbanan har blivit en hennes meditationsplats. En plats där hon kan få in mindfulness i en annars fullspäckad vardag. För Sofie är tunnelbanan mer än bara ett kollektivt transportmedel.

Ingunn Sjöström Sneli

Liknande inlägg