Bokmalen i tunnelbanan

Hemkänsla i tunnelbanan hos Pocketshop. Text och foto: Helena Eriksson

På Östermalmstorgs tunnelbanestation ligger en mysig bokhandel där människor kan mötas eller bara strosa omkring bland bokryggarna som en slags mindfulnessövning.

Finns det i vår stressade tillvaro plats för oväntade möten medan vi färdas mellan punkt A och B? Jag vill hoppas det. En tunnelbanestation som i alla fall öppnar upp för att vilja vara en mötesplats är Östermalmstorg med uppgång Stureplan. Där möts pressbyrå, bibliotek, blomsteraffär, bibliotek och caféer. Helt enkelt kan man beskriva det som att det gamla torget har flyttat in i den urbana stadskärnan.

Pocketshop –  en mötesplats i böckernas tjänst

En gång i tiden var den vanligaste synen att resenärer satt och läste böcker eller en tidning. Jag blev då alltid lika nyfiken på vad människor läste och hur kom det sig att valet fallit på just den boken. Men det var långtifrån alltid som jag ville störa och ställa frågan. Nuförtiden hänger de flesta över sina mobiler eller lyssnar på musik och känns ganska otillgängliga.

En naturlig mötesplats utgör Pocketshopen vid Östermalmstorgs tunnelbanestation. Jag kommer in i butiken och möts av känslan att kliva in i någons vardagsrum med äkta mattor på golvet och en varm, öppen och trevlig atmosfär. Denna gemytliga atmosfär är förstås mycket bokhandelsmedarbetarnas förtjänst. De är glada, vänliga, entusiastiska och alltid lika hjälpsamma.

Samtal om böcker

Under flera års tid har jag regelbundet klivit in genom dörren till Pocketshop för att få ett andningshål i den stressade storstadsmiljön och samtidigt få en möjlighet att diskutera böcker med en kunnig och trevlig person. Bokhandelsmedhjälparen Louise och jag klickade med en gång och det visade sig att vi hade nästintill samma tycke och smak när det gäller böcker så hon kommer alltid till mig med entusiastiska boktips; ” Den här måste du bara läsa!” och så är vårt samtal igång.

En vacker vårdag träffar jag Louise och får komma bakom kulisserna i den vrå man som besökare aldrig får se. Där sitter vi i köket som också fungerar som lager och diskuterar entusiastiskt läsande och böcker och jag ber Louise ge lite lästips inför den kommande semestern.

Under vår bekantskap så har det visat sig att vi har andra gemensamma intressen också så visst går det att hitta vänskap och mötesplatser i vår samtida, moderna stadsmiljö. Det gäller bara att öppna ögonen.

Boktips
De mest populära böckerna just nu
1. Omgiven av idioter av Thomas Erikson
2. Omgiven av psykopater av Thomas Erikson
3. Dubbla slag Malin Persson Giolito
4. Bubblare: Den tyska flickan av Armando Lucas Correa

Louise egna favoriter
Vad jag älskade av Siri Hustvedt
The Nix av Nathan Hill
Boktjuven av Markus Zusak
Allt av Tom Rachman

Helena Eriksson

Liknande inlägg