Gör en tidsresa!

Fotografi från Spårvägsmuseet föreställande den taklagsfest på Centralen (nuvarande T-Centralen) som Stockholms Spårvägar arrangerade den 23 november 1957.

Spårvägsmuseets sajt är en guldgruva om du, liksom jag, är en sådan som går igång på fotografier och reklam från förr.  På sajten kan du ta del av Stockholms lokaltrafiks historia och söka efter bilder, kartor och annat som finns i museets databaser. Gör en tidsresa! Förlora dig en stund. Förlusta dig bland fotografier och bläddra bland budskap. Sippa på en snaps på T-Centralen eller handla i en korvautomat! 

Ett exempel på ett fint tidsdokument som du kan hitta här är svartvita fotografier från den taklagsfest som Stockholms Spårvägar och Gatunämnden arrangerade på tunnelbanestationen Centralen (nuvarande T-Centralen) den 23 november 1957 i samband med att “sammanbindningsbanan” Slussen-Hötorget skulle invigas. Med en 1 900 namn lång gästlista var det den dittills största middagen som hade arrangerats i Stockholm.

Fotografier från Spårvägsmuseet från den taklagsfest som Stockholms Spårvägar arrangerade på Centralen (nuvarande T-Centralen) den 23 november 1957.

Ett tåg kommer lastat med snapsar och snittar

På festen serverades det snittar, snapsar, varmrätt, tårtbitar dekorerade med tunnelbane-T:et, kaffe och avec. Titta på bilderna. Kan du höra sorlet? Ta dig ned till tunnelbaneperrongen på T-Centralen. Se på duvorna och sparvarna som far omkring under takvalven och känn hur de med sina vingslag tar dig tillbaka en bit i historien. Blunda och lyssna när ett tåg rullar in. Föreställ dig att fram genom alla dörrpar kommer eleganta servitriser med brickor dignande av fyllda snapsglas.

på Centralen (nuvarande T-Centralen). Fotografier från Spårvägsmusee föreställande serveringspersonal som tjänstgjorde på den taklagsfest som Stockholms Spårvägar arrangerade den 23 november 1957.

Tidstypisk typografi och blekta budskap

Reklam fungerar alltid som ett färgstarkt, roligt och fartfyllt färdmedel när du vill sätta dig in i hur det kunde vara att leva i andra tidevarv. Vid sidan av alla fantastiska fotografier kan du på Spårvägsmuseets sajt leta fram bilder av annonser som visats på tåg, bussar och spårvagnar genom tiderna. Tidstypisk typografi och blekta budskap blir dina hållplatser på din tidsresa bland skyltar från exempelvis 1940-, 1950- och 1960-talet.

En vädjan från 1940-talet

Av den här annonsen från Stockholms Spårvägar att döma är det här med att sitta alltför bredbent på tågen inget nytt fenomen. Låt vara att tidningen inte är fullt lika vanlig i kollektivtrafiken numera, men nog har vi också idag känt oss lätt inklämda av en och annan medpassagerare?

Veckans vädjan - en annons från Stockholms Spårvägar från 1940-talet. (Från Spårvägsmuseet)

Extrajobb för hemmafruar och nya bostadsområden

På 1950-talet, när allt fler kvinnor började gå ut i arbetslivet, erbjöd Stockholms Spårvägar “pigga hemmafruar” konduktörs- och spärrvaktstjänster på deltid. Förutom timlön fick fruarna fri uniform och fria resor på alla linjer.

1950-talsannons från Stpckholms Spårvägar. Hemmafruar erbjuds deltidsarbete. (Från Spårvägsmuseet.)

Stockholmare som reste kollektivt på 1950- och 1960-talet kunde vila ögonen på reklam för de nya bostadsområdena som började växa fram jämte de nya tunnelbanelinjerna. HSB berättade att de byggde både insats- och hyreslägenheter i Högdalen och Bandhagen, HSB och Svenska Slöjdföreningen valde en mysig hemmakatt för att dra publik till den bostadsutställning som de anordnade i Hagsätra 1960. Bandhagen stoltserade på en affisch med ett rikt utbud av butiker.

Annonser från HSB från 1950- och 1960-talet. (Från Spårvägsmuseet.)

1960-talet kom med ballongförbud och korvautomater

På det glada 1960-talet var det färg och kalas, men de vätgasfyllda ballongerna, de fick inte följa med i kollektivtrafiken. Tur var det då att man ändå kunde fortsätta kalaset med den världsnyhet som gjorde entré; varm korv i automat!

60-talsannons från Stockholms Spårvägar om ballongförbud samt 60-talsannons om korv i automat (Essmans). (Bilder från Spårvägsmuseet.)
Upphov för skylten till vänster: Dahlberg & Co, och för skylten till höger: Essmans.

 

(Spårvägsmuseet är för tillfället stängt på grund av flytt. Invigningen av det nya museet i Hjorthagen är planerad till hösten 2019.)

Ingrid Nilsson

Fotografier och källor:

Samtliga fotografier kommer från Spårvägsmuseet och för alla fotografier är fotografernas namn okända.

http://sparvagsmuseet.sl.se/

http://stockholmsforhandlingen.se/visste-du-att/kaffebord-och-snittar

 

Liknande inlägg