Tips till dig som älskar fotoböcker och/eller att resa

Fyra fina fotoböcker från förr och nu

Spännande fotoböcker från tunnelbanans förlovade (och förlorade) värld. Vågar du dig på ett besök till New York på 80-talet, vill du smygtitta på stockholmare i dag, önskedrömma dig bort till Paris under förra seklet eller känna dig riktigt inklämd i Tokyo? Här kommer fyra tips på fotoböcker att bläddra sig bort i.

 

Omslag av boken Subway av Bruce Davidson

Fotografen Bruce Davidsons bok Subway om New Yorks tunnelbana var banbrytande när den kom. Färgfilm i kombination med blixt visar fram en färgstark och originell värld befolkad av udda personligheter, mode och uttryck från 80-talet. Bokens råa, färgglada och starka porträtt bjuder på hud och osar av coolhet som är få förunnat. Graffitibombade tunnebanevagnar är inte längre något som existerar i NYC, och den fantastiska 80-talskänslan kan knappast återskapas. Men i boken lever den, och man riktigt hör hip hop beatsen när man bläddrar i boken utgiven av Aperture 1986, och senare utgåvor på Steidl.

 

 

 

 

 

Omslag av boken LKollektivet av José Figueroa

Nyligen kom boken Kollektivet av fotograf José Figueroa ut. Han har spenderat 72 sena kvällar på bron mellan Slussen och Gamla stan för att i smyg ta totalt 150 000 bilder på ovetande passagerare i förbipasserande tunnelbanevagnar. José Figueroa har lyckats fånga stunder där människor inte pillar med sin mobil eller laptop, och visar upp något som ser privat ut i ett offentligt rum. Ett hundratal bilder har samlats i boken Kollektivet med förord av Susanna Alakoski. Boken är utgiven av Pasadena Studio.

 

 

 

 

Tokyo Compressin Final Cut av Michael Wolf

Rusningstrafik är en prövning för den som behöver stor personlig sfär. I Tokyo gäller andra regler än i Stockholms tunnelbana. Tokyo Compression Final Cut av fotografen Michael Wolf visar hur (samman)tryckt stämningen kan bli när det är riktigt ont om utrymme i vagnen. De närgångna bilderna berättar mer om passagerarnas inre liv än tunnelbanan. Ansikten tryckta mot fönsterrutan, bilder med tajt komposition som tvingar ihop objektet ännu lite till, det känns både klaustrofobiskt och existentiellt. Kanske inte en bok för dig med fobi för trängsel direkt, men för dig som är intresserad av fotografi är den underbar. Det här är fjärde versionen av boken, de tre tidigare är helt slutsålda. Utgiven av Peperoni Books.

 

 

 

 

Fotobok Paris Metró Photo av Anne-Marie GaratLinje 1 i Paris tunnelbana öppnades den 17 juli 1900, för 118 år sedan. Så det är väl klart att det finns ett alldeles färskt, maffigt praktverk i bokform på 400-sidor om det. Paris Metró Photo av Anne-Marie Garat, utgiven av Actes Sud, innehåller 324 historiska, arkitektoniska, fashionabla och fantastiska fotografier som är trés photogénique, tagna av bland andra fotograferna Brassaï , Lucien Hervé, Jacques-Henri Lartigue, Helmut Newton och Jean Cocteau. Leta fram den förra presidenthustruns hesa sång på Spotify, häll upp ett glas Pernod och bläddra dig genast iväg till Paris. Dépêche-toi! Plus vite!

 

 

 

 

 

Annika Jönsson
Bild: Pressbilder från förlagen.

Liknande inlägg