Alla spärrar byts ut

Ny kortläsare i tunnelbanan
Ny kortläsare i tunnelbanan. Foto: Anna Z Ek

Har ni också sett att det sitter nya kortläsare på vissa tunnelbanespärrar? Under 2018 ska alla kortläsare och spärrar i tunnelbanan och pendeltågstrafiken bytas ut till nya. Men det är inte gratis.

Datorerna som sitter inuti spärrarna och som styr kortläsare, infodisplay samt funktionen för att öppna/stänga spärren ska bytas ut till nya, snabbare och moderna datorer. Samtidigt uppdaterar man även kortläsarna. Varje spärr ska få två avläsare. En blå för Acess-kort och en grön optisk för mobila biljetter. I kortläsaren för Acess-kort kommer man nu kunna se när månadskortet går ut och hur mycket pengar som finns kvar på reskassan. Först ut var Stadshagen med att få den nya spärren.

Klart i slutet av juni

På spärrarna i bland annat Masmo och Hörtoget sitter den nya kortläsarna uppe, men det är bara den ena läsaren som är aktiv än. Den optiska för mobiler ska komma igång i början av sommaren. För att minska kostnaden för montering monterades båda samtidigt.

– Kostnaden för att byta ut och anpassa spärrarna samt installation av ny spärrdator och läsare för både SL Access och mobilbiljett hamnar runt 30 miljoner kronor, berättar Aleksander Krajisnik, kommunikatör på Trafikförvaltningen.

I slutet på juni ska alla spärrar i tunnelbanan vara utbytta. I skrivande stund har spärrar på 90 stationer blivit utbytta till de nya, mer avancerade.

 

Anna Z Ek

 

Liknande inlägg