Unik spindel upptäckt av en slump

En liten spindel bor med sin artfamilj i Stockholms grottliknande tunnelbanestationer. Biologen Torbjörn Kronestedt upptäckte av en slump den lilla gynnaren 1980 på Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Den speciella råa bergsväggen på stationen är förklaringen till spindelns val av boplats, men hur den kom dit är det ingen som vet.

Stockholmsgranit och betong på Kungsträdgårdens tunnelbanestation

Gruvdvärgspindeln lever i normala fall i fuktiga grottor eller kloaker utanför den skandinaviska halvön men den har tagit Stockholms tunnelbana till sitt hjärta och hemvist. Det var när Torbjörn Kronestedt, biolog och spindelforskare,”råkade” gå av vid Kungsträdgårdens station som spindeln upptäcktes 1980.

Torbjörn Kronestedt upptäckte spindeln i tunnelbanan
Torbjörn Kronestedt

 

– Jag la märke till vattnet som på sina ställen sipprade över klippväggarna och när jag kikade närmare fick jag se små nät av en spindel på ställen där det var fuktigt. Dessa gjorde mig nyfiken. Eftersom jag brukar bära med mig rör i fickan (för insamling av spindlar som jag råkar komma över) så fångade jag in en spindel. Närmare undersökning av den under preparermikroskop på Naturhistoriska Riksmuseet avslöjade att det rörde sig om en art som tidigare inte påträffats i Sverige, berättar Torbjörn.

 

 

Gruvdvärgspindeln endast är två millimeter stor, eller liten, beroende på hur man ser det. En spindel mäts från kroppens framända till bakändan. Benen tas alltså inte med.

Här finns gruvdvärgspindeln
Här bor den!

Naken granit är toppen

Att väggarna på Kungsträdgårdens stationen lämnats obehandlade så att Stockholmsgraniten ligger rå ger bra förutsättningar för liv. Vatten sipprar ständigt igenom sprickor i berget på ett sätt som vore omöjligt om väggen täckts med betong. Fukten ger förutsättningar för den gröna Tuffkuddmossan att leva och ger spindeln en chans att hitta sin mat. Lämpliga bytesdjur för en spindel på stationen är fjärilsmyggor och hoppstjärtar.

Unik spindel bor på Stockholmsgraniten
Tuffkuddmossa och sipprande vatten, här kan spindeln bo.

Här trivs den också

Vårt åttabeniga småkryp har även siktats och artbestämts på både Sundbyberg och Akalla tunnelbanestation. Båda dessa stationer har samma slags råa bergsväggar med mossa som Kungsträdgårdens station och passar spindeln perfekt.

Sundbybergs tunnelbanestation har också rå granit Akalla har råa bergsväggar

Närmsta spindelkoloni utanför Stockholms tunnelbanenät ligger i gruvor i England och reningsverk i Köpenhamn, Prag, Berlin och Hamburg.

Men hur är det nu, käkar Gruvdvärgspindelhonan upp hanen vid parning?

-Nej, det är en missuppfattning att spindelhonor skulle äta upp hanarna. Visst kan det förekomma, men regelmässigt är det bara hos några arter som det sker (vissa arter av änkespindlar, en grupp som vi inte har här i Sverige), svarar Torbjörn Kronestedt.

 

Fler unika spindlar

 

Text och foto: Annika Jönsson

Liknande inlägg

One Thought to “Unik spindel upptäckt av en slump”

Comments are closed.