Bättre resa med mindre stress

Varje dag sker över en miljon resor med tunnelbanan i Stockholm. Stationsvärdarna ser resenärerna passera förbi spärrarna, stressade på väg till jobbet eller glada efter en kväll på stan. Här får du tips på hur du gör för att få en bättre resa med mindre stress. 

Stationsvärden i Karlaplans t-banestation säger att han ser många människor varje dag men bara upplever några få möten. Hans allmänna uppfattning om människorna som passerar förbi honom är att de verkar stressade.

– Oj, vad de jäktar! Ibland är de otrevliga också. De kan till exempel bli jättearga för att tåget snart ska gå och det är lång kö. Jag tycker att de borde ha planerat tiden bättre, i stället för att bli sura på mig.

Jäkt på morgonen, fest på kvällen

Stämningen på stationen varierar. På morgonen är folk stressade för att de ska hinna till jobbet eller skolan. Kvällstid händer det i stället att de är både glada och kontaktsökande.

– Jag misstänker att det är för att de har druckit lite då. Alkoholen kan göra så med människor. Men ibland blir de arga i stället. Då kanske de skriker åt mig eller dunkar med knytnäven mot väggen till kuren där jag sitter.

Känner sig inte rädd i city

Trots att han är ensam på stationen känner han sig sällan utsatt eller rädd.

– Nej, jag ringer till väktarna om det är något som händer.

Själv har han jobbat som stationsvärd i tjugo år och alltid varit placerad i innerstaden, vilket han är glad för.

– Jag bor nära den här stationen, vilket är väldigt skönt för jag slipper ju ta tunnelbanan när jag ska hem, haha .

Kö vid tunnelbanans spärrar kan göra dig stressad när du ska resa.
Stressad av köer? Planera tiden och stressa mindre.

Tre tips för mindre stress och bättre resa

  1. Se till att vara ute i god tid för att undvika stresspåslag om det är kö vid spärrarna eller om tunnelbanan är försenad. Använd gärna SL:s reseplanerare.
  2. Tänk på dina medresenärer.
  3. Le och slappna av (varför inte prova lite mindfulness?)! Allt känns lite bättre då. Prova, så får du se!

 

Liknande inlägg