Coacha dig själv mot nytt jobb!
Ska du byta jobb och behöver lite pepp på vägen? Här får du tips på en enkel coach-metod som för dig närmare ditt mål.
Coachning är ett verktyg som har varit i ropet sedan tidigt 90-tal. Det är en kraftfull metod som framhäver dina styrkor och får dig att använda förmågorna på bästa möjliga sätt. Coachning betyder ”hjälp till självhjälp” och får individer och organisationer att bli sitt bästa jag och nå sina mål. Du frigör din potential och fram tar dina styrkor till fullo. Inom Coachning finnas tron på din inneboende fulla potential och att du har dina svar själv.
Det började i USA
I USA var ordet COACH länge förknippat med att beskriva en person som var verksam inom idrottsvärlden och funktionen var mer som en traditionell tränare.
Den första personen som förändrade detta var tennistränaren vid namn Gallwey som skrev boken ”The inner gam of tennis” 1975. Inner Game går ut på att beskriva hur man istället för att fokusera på motståndare och yttre omständigheter på planen ska man istället programmera mentala bilder inuti huvudet och se sig själv lyckas och låta det hela ske av sig självt.
Nu var Coachingen född och genomslagskraften att man kunde med mentala förmågor ändra sitt sätt att tänka hade nu fötts. Gallwey fick många efterföljare och en av dem som är mest känd av oss svenskar är Fil. Dr. Lars-Erik Uneståhl.
Lars-Erik en pionjär av vår tid!
”Det är alltid för tidigt att ge upp din vision och dina mål men det är aldrig för tidigt att ge upp en felaktig väg” – Dr. Lars- Erik Unestål.
Dr. Lars-Erik Unestål är en pionjär när det gäller coachning och mental träning i Sverige. Redan på 60-talet startade Lars-Erik med att forska på hur vår hjärna fungerar och hur vi på bästa sätt kan bli så effektiva som möjligt för att nå våra mål.
Han ville undersöka var hur våra mentala färdigheter kunde tränas precis som vi tränar vår kondition och muskler. Under 1970-talet samarbetade han med 11 olika landslag för att utveckla och utvärdera praktiska mentala träningsprogram. Det visade sig vara väldigt effektiva och allt sedan dess har Lars-Erik verkat och utbildat inom många olika områden både inom näringsliv, idrotts sammanhang och privat.
Se mer av Lars-Erik Unestål via länken.
https://www.youtube.com/watch?v=miDaw8zL2jM
Coaching för en bättre värld
En stor del av Uneståls mål har varit att etablera mental träning i samhället. Och man kan säga att han har lyckats!
Sedan starten har över 2,5 miljoner svenskar på något sätt använt sig av Mental träning och coachning. Under årens lopp har Uneståhl också spelat in över 200 träningsprogram, problemrelaterade och utvecklingsrelaterade, för alla åldrar från hjälp till föräldrar vid förlossningar till de mentala träningsprogram som finns för seniorer och även idrottare på elitnivå
Under 1990-talet startade Unestål Skandinaviska ledarhögskolan som en non-profitorganisation med visionen ”Utbildning och träning för en bättre värld”. SLHs utbildningar är inriktade på personlig utveckling och utveckling av yrkeskompetens och livskvalitet hos individer, team och organisationer.vår målgrupp är enskilda individer, företag och offentliga sektorn.
Utbildningen är omåttligt populär och flera hundra coacher har Idag utbildas via SLH och i och med detta sprids den mentala träningen och coachingen runt om i landet.
Källa: Wikipedia samt Skandinaviska Ledarhögskolan.
Självcoachning mot ditt nya jobb!
Är du i en omställning mot nytt jobb, eller kanske du funderar på att byta karriär helt och hållet? Om du har fastnat i din jobbsökarprocess eller kanske inte vet vilken väg du ska ta mot ditt nya jobb? Det är naturligt att vi människor tappar kusten eller tvivlar på oss själva. Många gånger kan det också handla om rädslor och osäkerhet som gör att vi tappar motivation och lust. När man står inför en extra stor utmaning och förändring så kan det behövas en kick-start och en inre mental coach för att för att vilja fortsätta och nå ditt mål.
Det är lätt att vänta på att lust och motivation ska infinna sig. Tyvärr är det inte alltid så i verkligheten. Många gånger handlar det om att agera och ta det första steget själv. Det är det coachning handlar om. Då kan det vara bra att testa hur verktyget coachning hjälpa dig! Du behöver inte gå till en professionell coach för att få coachning utan du kan istället göra det själv hemma genom att följa en enkel modell. Det enda som behövs är ditt eget engagemang och lite tid.
Det finns idag mängder med bra litteratur om konsten i att coacha sig själv. Fil. Dr. Lars-Erik Unestål har tillsammans med Gregor Schill gjort en bok ”Coaching med mental träning” där du steg för steg utför coachingen i lugn och ro.
Det finns även en hel del kurser i självcoaching som man kan gå, mycket föreläsningar att söka sig till och en mängd av bra böcker. Det är egentligen bara din fantasi som sätter stopp för vad du vill prova på.
Fördelarna med självcoaching är att det inte kostar så mycket och du kan anpassa vart du vill genomföra den samt vilken tid.
7-stegs modellen.
Coacha dig själv genom att ställa dig följande frågor!
Skriv ner svaren med papper och penna så blir de tydligare och mer verkliga för dig.
1. Vad har jag för mål?
Det är viktigt att sätta upp ett tydligt mål. Det blir din kompass och morot när du jobbar mot ditt mål. Ibland kan komma på andra vägar och ibland drabbas av dålig motivation, och då har du ditt mål tydligt framför dig och du tar dig lättare framåt. Målet ska vara attraktivt, mätbart och tidsbestämt. När du utformar ditt mål var noga med att skriva enligt instruktionerna.
2. Vad har mitt mål för värde och betydelse?
Ställ dig frågan ovan. Vad kommer ditt mål betyda för dig? Beskriv med känslor och praktiska upplevelser. Vilket nytt värde kommer du få i ditt liv när du når målet?
3. Vad har hindrat mig fram till nu?
Svara på frågan, vad är det som hittills hindrat mig att nå mitt mål? Fundera ordentligt och pacificera svaret noga.
4. Vad har jag för resurser?
Vad har jag för hjälp på vägen mot mitt mål? Det kan vara människor runt omkring dig eller kanske att du ska gå en utbildning ? Eller finns det något/ någon annan resurs du behöver för att få stöttning?
5. Alternativa vägar
Skriv ner vilka vägar och åtgärder du känner att du kan ta och som du känner är möjligt att göra. Brainstorma och försök hitta så många alternativ som möjligt.
6. Uppgift!
Vart ska du börja?
- När ska du börja? (Ange en exakt dag och tid)
- Hur ska du komma ihåg att göra ovan? Sätt upp en påminnare så att du kommer igång!
7. Sammanfattning
När du har svarat på alla frågor tydligt och kommit fram till väl genomtänkta svar ska du skriva en sammanfattning. Repetera vad du har kommit fram till!
När du har startat din process mot ditt mål ska du ha en avstämning med dig själv efter en tid. Bestäm även när denna ska vara.
Nu är det bara att köra igång! När du har nått ditt mål, ditt nya drömjobb…. så kom ihåg att fira ordentligt!
Lycka till!