En överlevnadsguide

”Att byta karriär gör mitt liv rikare”

Linda Djapo befinner sig i Mariaparken på Södermalm i Stockholm. Hon har långt, brunt hår; blåa ögon och svarta kläder. Linda säger att hon gör sitt liv rikare genom att byta karriär. FOTO: ULRIKA ÅKERBLAD.

Vad var det värsta som kunde hända om hon sa upp sin fasta anställning på tidningen? Hon skulle knappast dö, så mycket visste hon. Och tillvaron kunde bara bli bättre; uppdragen hade börjat ge en besk eftersmak och Linda Djapo delade inte längre tidningens journalistiska inriktning. Det var dags att hoppa.

Linda Djapo kränger av sig skinnjackan och slår sig ner på ett av Södermalms mest frekventerade kaféer. Hon har en av sina första lediga dagar på hemmaplan i Stockholm efter en längre praktikperiod på Sunderby sjukhus i Luleå. Om drygt ett år kan hon lägga legitimerad sjuksköterska till ett redan välfyllt karriär-cv.

Men vi tar det från början.

Erbjöd sig att sluta

Det är ingen förstasidesnyhet att svenska tidningar går kräftgång och dras med sviktande ekonomi; i flera år har antalet uppsagda journalister ökat stadigt. Hösten 2015 stod lokaltidningen där Linda hade arbetat i drygt fem år, inför sitt andra stålbad: elva personer skulle bort. Linda var inte en av dem men när ledningen frågade om fler kunde tänka sig att avsluta sin anställning kände hon det bokstavligen som att hon fick en gudagåva:

− Jag hade ingen plan men jag visste att jag inte kunde fortsätta utföra den journalistik som tidningen hade utvecklat; det var inte för att skriva artiklar om ingenting som jag hade pluggat på universitet i fem år.

Vill göra sitt liv rikare

Sagt och gjort. Linda tackade för sig, lämnade in passerkortet och lät tankarna fara; hon tyckte fortfarande att journalistyrket var fantastiskt men ville berika sig själv genom att göra något annat. Att det skulle innebära nya studielån var en ickefråga:

− Pengar är bara pengar. Jag är snarare rädd för att sitta fast på ett jobb som inte utvecklar mig eller som går emot mina principer. Det är både ohälsosamt och slöseri med tid. Tryggt? Visst, men man kan begära mer än så av livet, och jag var bara fyrtiofem år.

Hennes nya karriär öppnar dörren till många möjligheter

På frågan var hon ser sig själv om fem år blir svaret att mycket talar för att hon ägnar sig åt hälsoarbete och socialt hållbara utvecklingsprojekt bland kastlösa i Indien. Eller kvinnosjukdomar ”någonstans i världen”. Men mycket kan hända före dess:

− Genom att utbilda mig till sjuksköterska har jag öppnat upp för väldigt många möjligheter, och oavsett var jag hamnar kommer mitt liv att bli rikare än om jag hade suttit på en redaktion i Stockholm.


Fakta
Här finns jobben
Enligt Arbetsförmedlingen rapport ”Här finns jobben”, som kom våren 2019, gör man ett smart val för framtiden om man siktar in sig på yrken inom hälso- och sjukvård.
Källa: Arbetsförmedlingen

ULRIKA ÅKERBLAD