Besök på aktiveringskurs

Hundliv i Stockholm har varit i Bromma för att ta reda på vad hundar och hundägare får göra på en aktiveringskurs.

Vi besöker det andra kurstillfället av tre och den här gången är det fokus på balansövningar och problemlösningar. Kursen hålls av företaget Glada Jyckar som erbjuder hundkurser, föredrag och privatträning i Bromma, Stockholm City, Täby/Danderyd och i Hammarby Sjöstad.

Mari Ringkvist som leder kursen visar runt i lokalerna innan kursdeltagarna anländer och berättar om verksamheten. I vanliga fall brukar aktiveringskurserna ha fem till sex deltagare men den här träffen är det bara tre hundar med ägare som har möjlighet att komma.

Genomgång i lugn och ro

När deltagarna är på plats får varje hund och hundägare sitt eget avgränsade område i lokalen för att ge hundarna lugn och ro.

Mari börjar med en genomgång av förra tillfällets övningar och får återkoppling från deltagarna om hur övningarna fortskridit i hemmamiljö. Hon svarar på frågor och ger ytterligare tips och råd till ägarna om hur övningarna ska kunna utvecklas och anpassas utifrån varje hunds förutsättningar.

Dags att pröva nya övningar

Ett kvarter från Glada Jyckars lokaler i Bromma går Mari genom dagens första övning som är slalomgång. Hundägarna Christer och Britt lyssnar uppmärksamt innan de ger sig i kast med uppgiften.

Intelligenta Daisy piggas upp av att vara aktiv

Britt med sin hund Daisy, en ung Eurasier, får slalomgången att fungera snabbt. Britt berättar att Daisy, som av naturen är en intelligent och lugn hund, behövde piggas upp. Aktiveringskursen har gett henne tips om vad Daisy kan tycka vara roligt att göra. Daisy har redan funnit en favoritaktivitet vilken är att leta rätt på gömt godis.

Britt och hennes hund Daisy står väldigt nära varandra och kursen har gett konkreta tips på aktiviteter de kan göra tillsammans.

Christer och Mackan inspireras av nya aktiviteter

Den franska bulldoggen Mackan, med sin husse Christer,  lyckas också bra med slalomgången. De deltar på kursen för att få tips och inspiration till aktiviteter som kan ge Mackan mer mental stimulans. Christer uppskattar också den allmänna informationen om hur man som hundägare ska tänka och agera kring omhändertagandet av sin hund – till exempel förhållandet mellan aktivitet och vila. Mackan gillar att använda sin nos och i framtiden planerar de att ta en kurs i Nose Work.

Christer upplever att hans och Mackans relation har förbättrats tack vare kursen. Här lyckas Mackan med en övning som kallas ”Polisen kommer”.

Svårighetsgraden ökar

När hundarna kommit underfund med övningen ”Polisen kommer” uppmuntrar Mari ägarna att pröva en övning hon kallar ”Krabbgång”, som ökar hundens kroppsmedvetenhet.

Daisy över Krabbgång för första gången mot en parkbänk. Syftet är att hon ska stega åt sidan. Lite senare avancerar hon till att öva mot ett högre och halare plåtskåp vilket gör övningen svårare.

Omgivningen används i övningar

Kvällens sista övning går ut på att gå igenom eller under ett hinder. Med rätt uppmuntran och belöning avancerar Daisy snabbt från det här relativt höga hindret till att ta sig under parkbänkar.

Cleo får bättre självförtroende

På behörigt avstånd har Nina övat med sin unga Bolonkahund Cleo. Nina berättar att hon har fått mycket stöd och hjälp av Glada Jyckar i träningen med Cleo, som behöver träna socialisering för att bli trygg med andra hundar.

– För Cleo är all träning med andra hundar närvarande, viktig och utmanande. Det är mycket positivt att hon har lyckats göra några övningar trots att hon är uppe i varv. Det påverkar hennes självförtroende mycket att klara det.

Läs mer om fördelarna med en aktiv hund.

Text och foto: Ulrica Lindström