Upptäck fördelarna med en aktiv hund

Vill du veta mer om hur du kan aktivera din hund på ett enkelt sätt i stan? På en aktiveringskurs kan du prova på olika sätt att aktivera din hund och hitta den form som passar just era förutsättningar bäst.

Kort som lång, ung som gammal – alla hundar kan delta i en aktiveringskurs hos Glada Jyckar berättar Mari Ringkvist, hundcoach, certifierad instruktör, hundbeteendevetare och ledare av aktiveringskurser hos Glada Jyckar. Hund och ägare behöver inte heller ha några förkunskaper.

Förebygg problembeteenden

Mari Ringkvist som för närvarande också utbildar sig till problemhundskonsult, är övertygad om nyttan av att aktivera och stimulera sin hund utöver promenader.
– Ju mer stimulans du ger din hund i kombination med vila och återhämtning desto mer harmonisk blir hunden. En understimulerad hund kan bli deprimerad, passiv och introvert eller så utvecklar den problembeteenden som att skälla på andra hundar, tugga på möbler eller gräva hål i gräsmattan.
– Vi vill ge inspiration, tips och idéer om hur du som hundägare kan aktivera din hund.

Övningar som fungerar i stan

För hundägare i stan är det inte alltid möjligt att ta med sin hund ut i skog och mark. Därför är det viktigt för Glada Jyckar att övningarna som de lär ut ska fungera i en citymiljö.
– Vi tittar på omgivningarna med nya ögon. En trottoar och en parkbänk kan till exempel användas som hinder när vi utför vissa övningar. Övningarna är också småskaliga och kan anpassas till olika miljöer, förklarar Mari Ringkvist.

Mental stimulans står i fokus

Enligt Mari Ringkvist är det ofta den mentala stimulansen för hunden som blir lidande och därför är övningarna på kursen fokuserade på att ge hunden mental stimulans. Deltagarna får prova balansträning och kroppskontroll, inlärning, nosarbete och problemlösning samtidigt som hundcoachen kontinuerligt tipsar om hur övningarna kan utvecklas och ändras.
– Vi är angelägna om att anpassa övningarna så att de passar hundar med olika personligheter och förutsättningar. Om det är någon övning eller miljö som av någon anledning inte funkar för en hund så hittar vi en alternativ lösning.

Övningar som ger ökad kroppsmedvetenhet

Träningsformen Dogparkour är bra träning för hundens balans och inlärning. Den innebär att hunden utför olika balansövningar långsamt och fokuserat i syfte att ge hunden en bättre kroppsmedvetenhet.
– Hundar är ofta inte medvetna om sina bakben. Dogparkour är ett bra sätt att lära din hund att den har ett bakparti, säger Mari Ringkvist.

Nosarbete – bra för självförtroendet

Nosarbete passar att öva både inomhus som utomhus och går ut på att låta hunden söka rätt på godis eller mat lagd i en behållare. Enligt Mari Ringkvist är den här aktiveringsformen väldigt bra om du vill arbeta med att stärka din hunds självförtroende.
– Hundars nos är magisk! Det är något väldigt speciellt när man ser en blyg och försiktig hund öva sin näsa och sedan lyckas hitta gömd godis eller mat. Den blir så stolt och inser att ”Jag kan också!”.

Övningar leder till en bättre relation med din hund

Mari Ringkvist har märkt en ökad efterfrågan på kurser och lyfter flera fördelar med att ta en kurs med sin hund.
– Du tränar samarbete med din hund och det stärker relationen. Samtidigt blir det en gemensam hobby där båda har kul. Framför allt kommer era promenader att bli mycket roligare!

Läs mer om när Hundliv i Stockholm besöker en aktiveringskurs.

Text och foto: Ulrica Lindström