Sarah Utas är en riktig hundvän. Här syns hon med Måns, en Shetland sheepdog, och Myrra, en kelpie.

Hunden en vän i vått och torrt

Hundar är Sarah Utas största fritidsintresse sedan tidig ålder. Hon gillar att träna sina hundar och att låta dem delta i tävlingar.

– Absolut kan en hund vara ens bästa vän, säger hon.

Sarah Utas promenerar raskt på den lövbeströdda parkvägen i Jakobsberg med hundarna Måns och Myrra i var sitt koppel. Måns, en shetland sheepdog, och Myrra, en kelpie med svart päls, rör sig smidigt och är hela tiden uppmärksamma på vad matte gör.

Ett tidigt intresse

Intresset för djur går tillbaka till barndomen för Sarah Utas. Hon har fina minnen från när hennes familj hälsade på en släkting i Västerås som bodde med hästar, hundar, får och katter.

– Jag brukade få låna hennes hund och det var väldigt roligt.

Hundtokiga vänner

Efter att ha tjatat på sina föräldrar i några år fick hon sin första egna hund som 13-åring. Rocky var en springer spaniel och Sarah Utas tog med honom till en agilitykurs på brukshundsklubben i Vällingby.
– Där lärde jag känna två av mina bästa kompisar. De är lika hundtokiga som jag. Sedan den här tiden har hundar varit mitt största fritidsintresse, berättar Sara.
Håller du med om uttrycket att hunden är människans bästa vän?
– Absolut kan en hund vara ens bästa vän. Många gånger tycker jag att hundar är hyggligare mot människor än vad vi förtjänar.
Hon beskriver sina hundar som livliga, följsamma och snälla. De är i princip alltid glada efter att ha varit ute på utflykter och strapatser.

Hundar är Sarah Utas största fritidsintresse.
Sarah Utas fick sin första hund som 13-åring och har alltid varit hundägare sedan dess.

Så mår hundarna bra

Sarah bor tillsammans med sin man och fyra barn, och ett knep för att få hundarna att må bra är att låta dem vara med.
– De är familjehundar. Några i familjen gillar mest att klappa på dem. Det är viktigt att ge dem omsorg och att de får vara med till exempel när vi sitter i soffan och ser på teve.

Tränar inför tävlingar

Sarahs man brukar tar ut Måns på långa löpturer. Själv tycker Sarah mycket om att gå i skogen med hundarna och att träna dem inför tävlingar.
– Träningen blir mer strukturerad om man har tävlingar att se fram emot. Jag tycker också om gemenskapen i en tävlingsgrupp.

Ständiga utmaningar

Att lägga upp träningen på ett pedagogiskt sätt är en ständig utmaning.
– Man måste hela tiden fundera på hur man lägger upp övningar till dem som inte förstår ord lika bra som människor. Det roligaste är när man märker att hundarna förstått vad man vill.

När övningen varit lyckad brukar Sarah Utas bjuda sina älsklingar på belöningar i form av godis, matbitar eller en leksak.

Text och foto: Kalle Melin