Träna ute med hund

Låt hunden bli din PT – parträning när den är som bäst!

Att träna ihop med sin hund kan vara en utmaning men det är superkul och gör hundpromenaden mycket extra hälsosam.

Billy är en glad liten dansk-svensk gårdshund som älskar aktiviteter. Han är gärna med på löp- och cykelturer och säger inte nej till paddling. Steget var därför inte så långt till att matte Anna började göra träningsövningar med honom. Det behövdes bara en näve godis och en portion tålamod för att få Billy att fatta galoppen.

Träna ute med hund

Fakta:
Anna Björk Svenningsen
Ålder: 53 år.
Gör: Jobbar på tv.

Billy
Ålder: 4 år.
Gör: Är hund.

– Det är så viktigt att ha roligt tillsammans och att hunden får känna sig delaktig, säger Anna. Samarbetet kan leda till att du vill ta i lite extra och orkar mer.

5 träningsövningar för dig och din hund

Här är fem övningar som fungerar utmärkt att göra ihop med en medelstor vovve. Är din hund större eller mindre kan ni säkert hitta på ytterligare saker att göra. Ut och testa!

1. Jägarvila med jaktsällskap

Träna ute med din hund

Matte: Hitta ett träd, luta dig mot det och glid ner till sittande. Bra träning för lår, rumpa och bål.

För vovve: Hoppa upp på den bekväma stolen matte fixat åt dig och balansträna genom att stå. Men vill du bara chilla så kan du lägga dig ner. Kanske bjuda på en puss när matte ser ut att ge upp – då kanske hon orkar en stund till.

2. Planka för den starka

Träna ute med hund

Matte: I plankan tränar du hela kroppen, men framför allt stärker du mage och rygg. Placera armbågarna under axlarna och fördela tyngden så att du inte hänger på armarna. Spänn magen och titta ner i marken. Glöm inte bort att andas. När hunden hoppar upp på ryggen blir den här redan tuffa övning ännu tuffare, så håll inte på för länge.

Hund: Försök att stå still när du har kommit upp och hittat balansen på mattes rygg.

3. Armhävningar med pepp

Träna ute med hunden

Matte: Hitta en stor sten eller en bänk att placera händerna på och spänn magmusklerna. Låt hunden sitta framför dig eller testa ”armhävningar med extra ryggtyngd”.

Hund: Sitt framför och peppa. ”Heja heja.” Men vill du ha en riktig utmaning kan du hoppa upp på mattes rygg och hitta balansen så att du inte trillar ner. Om matte kvider av ansträngning är det läge att hoppa ner.

4. Axelvärmande knäböj

Träna ute med hund

Matte: Först gäller det att få upp hunden på axlarna. När ni har hittat balansen andas du in och spänner magen. Sänk dig långsamt ner som om du ska sätta dig på en stol. Res dig sedan snabbt upp igen, sträck på benen och spänn rumpan. Gör så många ni orkar.

Hund: Håll dig kvar och försök att göra dig så tung som möjligt.

5. Bänkdips med magkamrat

Matte: Sitt på en bänk med händerna intill kroppen och benen så böjda eller raka som det passar dig bäst. Kommendera hunden upp på din mage. Gå ner med med rumpan mot marken, nära bänken. Armarna ska vara kvar på bänken. Böj dem och sträck sedan ut dem igen. Tio stycken klarar ni säkert.

Hund: Välj mellan att sitta och stå på matte. Det kan verka enkelt, men när hon rör sig gäller det stå kvar på magen.

Text och film: Annika Eriksson Foto: Martin Svenningsen