Löptur med Åtta hundar

Pernilla startade Hundjoggen: ”Lycka är att springa ihop!”

Som en springande maskin med en gemensam puls far de fram genom stadens gator och parker. Pernilla Bergqvist och hennes joggarkompisar – hundarna. Att springa ihop är en utmaning men också något som både människa och hund mår bra av. Och med godis och god planering kan ni få en härlig stund tillsammans.

Hela gänget samlas runt Pernilla. Det är dags för startgodis och uppladdning inför dagens tur. Tillsammans väger de åtta hundarna nästan 400 kilo och de kopplas till Pernillas rejäla dragsele som hon har runt magen.

Springa med hundar

Det krävs en bestämd ledare för att alla starka viljor ska bli enhet som arbetar tillsammans. Och Pernilla vet precis hur hon ska göra för att få hundarna att hitta lagandan. Hon är en teamledare som noga planerar springturerna och vet att det behövs belöning i form av hundgodis (eller köttbullar) då och då. När de springer brukar allt fungera perfekt.

– Vi blir en grupp som känner av varandra genom en ordlös kommunikation, berättar Pernilla och tittar stolt på gänget som börjar bli otåliga.

De vill ut och röra på sig.

Den här dagen blir det bara ett besök i Kronobergsparken som inte ligger så långt bort men annars går turerna till Hagaparken, Långholmen och Gamla stan. Ofta är de ute i två timmar och hinner springa långt. Men det finns självklart tid för pauser och rastning.

Hundpromenaden blev till löpartur

Det var när Pernilla började arbeta på hunddagis som hon kom på att  hundpromenaden lika gärna kunde bli en springtur. Hon var redan en van långdistanslöpare så det var bara att få med sig ett litet gäng vars ägare ville att deras hundar skulle få rejäl motion. Nu har det gått några år och i dag har hon företaget Hundjoggen som samarbetar mycket med Hundforum som bland annat har hunddagis.

Vissa raser springer bättre än andra

Pernilla är övertygad om att vi, både människor och hundar, är gjorda för att springa men att löpningen måste anpassas efter förmåga och ork.

Vissa hundraser vill hon inte ta med ut på löpning eftersom skaderisken är för stor. Det gäller framförallt de trubbnosade som boxer och bulldoggs. De har svårare att andas och långlöpning blir för ansträngande .

Hennes egen hund heter Noak och han är en springer spaniel – en ras som passar utmärkt att ta med på löpturen liksom fågelhundar, labradorer, retriver och dansk-svensk gårdshund.

Hundarna går hem hos turisterna i Gamla stan

Väl ute i Kronobergsparken får Pernilla och hundarna upp farten och som en enda kropp nästan flyger de fram. Folk väjer undan lite och skrattar. De ser så sköna ut.

– När vi springer genom Gamla stan är det många turister som tar bilder, berättar Pernilla.

Och precis när vi pratar om det kommer en äldre man fram och hälsar på hundarna. Han har sett hela gänget förut och tycker att de ser så härliga ut.

– Jag blir glad, hundarna blir glada och människor runt omkring verkar gilla oss. Att springa med hundar är så fantastiskt och jag tror att det kommer bli superpopulärt i framtiden, avslutar Pernilla.

Text och bild: Annika Eriksson

 

Läs också: Låt hunden bli din PT