Hunden Tage i närbild. Hans matte Kicki håller armen om honom.

Sju misstag du bör undvika vid hundträning

Kicki Fellstenius sitter tillsammans med sin hund beaglen Tage.Att aktivt träna sin hund är något man bör göra. Det här menar Kicki Fellstenius, som är hundpsykolog och driver företaget ”Glada Jyckar”. Däremot finns det en rad fällor du inte vill hamna i.

 

1: Du ger för dålig belöning

Tänk ut om den belöning du ger verkligen är något hunden verkligen vill ha. Dålig belöning kan till exempel vara ett torrfoder som man använder vanligtvis. Fundera istället på vad din hund tycker om.

–Det kan vara mat, det kan vara lek, egentligen allt det som hunden vill ha. Även en annan hund kan vara en belöning om hunden älskar att leka med andra hundar, säger Kicki. Tänk dock på att belöningen måste ges i samband med händelsen.

Hunden Tage sitter bland höstlöven och får möjlighet att välja hundgodis eller en rosa leksak som belöning.
Fundera på vad som är bra belöning för din hund. Ska du välja hundgodis eller leksak, till exempel? Tage verkar fundera på vad han gillar bäst.

2: Du har fokus på fel saker

– Man lägger väldigt ofta fokus på det man vill att hunden inte ska göra. När folk kommer på kurs vill de att hunden inte ska hoppa, inte ska skälla eller dra iväg efter vilt. Ordet inte är ett ganska svårt koncept även för oss människor, förklarar Kicki.

Lösningen ligger i att istället fundera på vad du vill att hunden ska göra. Om du till exempel inte vill att hunden ska hoppa när den hälsar på någon, då är det bättre att lägga fokus på att få hunden att hålla alla tassar i marken när den hälsar och ge den belöning när det lyckas.

 

3: Du missar känslan hos din hund

Många av de problem som man har med en hund är kopplad till en stark känsla. När hunden bits är det för att den är rädd, osäker eller arg. Om du enbart siktar in dig på beteende då kommer du bara behandla ett symptom och inte känslan bakom.

Om du exempelvis vill att hunden ska komma när du kallar på den, då vill du ha en känsla av fart och energi. Men om du tränar på avkoppling, då bör känslan vara harmonisk. Det räcker inte med att hunden ligger stilla.

Kicki förklarar:

–Känslan är ju svårare att sätta fingret på, den ser vi ju inte, vi ser ju bara beteenden som beror på en känsla. Men ju duktigare vi blir på att titta efter den, desto mer kan vi förstå känslan och ta hänsyn till den i träningen.

Hunden Tage ligger bland höstlöv, som döljer delar av hans nos. Han ser fundersam ut.
Om du vill träna på avkoppling måste känslan finnas med, det räcker inte att hunden ligger still.

4: Du tar för stora steg i träningen

Ett vanligt misstag många gör när det gäller träning är att man vill få hunden att lära sig ett trix direkt. Vill du få din fyrbenta kompis att vinka eller sitta på bakbenen med frambenen i luften så är det lätt att försöka ge sig på hela momentet på en gång.  Men det är mycket bättre att dela upp övningen i olika moment, till exempel genom att först få hunden att lyfta ena tassen från marken, och sedan stegvis jobba sig mot målet.

–Man måste dela upp ett beteende i många små steg och belöna efterhand så att hunden känner att det lönar sig att anstränga sig, inflikar Kicki.

Ett bildcollage med fyra bilder av hunden Tage som ska läsa sig att sitta på bakbenen. Man ser hur han först lyfter först ena tassen, sedan andra och fram till att han helt sitter på bakbenen med framtassarna i luften.
Här är ett exempel på hur du kan dela upp en övning. Steg ett är att få hunden att lyfta ena tassen. Steg fyra, det vill säga målet, är att Tage sitter vackert på bakbenen.

5: Du glömmer att träna med störningar

Det kan vara lätt att misströsta när kommandon plötsligt inte funkar som man trott. Men faktum är att man bör träna i olika miljöer och med störningsmoment. Att bara öva att få hunden att sitta fint hemma, betyder inte att det kommer fungera i en miljö där det finns andra dofter, ljud eller människor.

Kicki Fellstenius går med hunden Tage på en gata. Bredvid åker bilar och en mopedist.–I det vilda är detta viktigt för vargens överlevnad. De måste lära sig att i just den här miljön ska de akta sig för till exempel en viss typ av ljud. Och det har hundarna ärvt, säger Kick och fortsätter:

Om en hund till exempel drar mycket i kopplet när man är ute och promenerar för att det är så mycket där ute som lockar, så kan man börja med att lära hunden att gå i koppel inomhus. Sedan tränar man ute i en lättare situation med lite störningar, för att sedan gå vidare till svårare förhållanden.

6: Du har inte planerat träningen

Att hoppa rakt på en övning från idé till utförande kan ju vara lockande. Men här manar Kicki till eftertänksamhet och planering:

–Fundera först på vad du vill lära hunden. Fundera sedan hur du ska lägga upp planeringen för att nå ditt mål. Tänk igenom vilka belöningar du vill använda, vad som är det första steget och hur ska du sedan öka svårighetsgraden för att nå fram till ditt satta mål?

Tänk också på att inlärningsprocessen varierar från hund till hund. Tidsaspekten kan till exempel bero på hur lättlärd din hund är eller hur ofta du tränar.

 

7: Du fastnar i ett och samma träningsmönster

–Ett misstag som man ofta gör är att man fortsätter träna efter en strategi som inte fungerar. Man har fått ett tips och följer det men man får inga resultat. I värsta fall kan problemet bli ännu värre, menar Kicki.

Lösningen på detta är att våga tänka om. Och det är dags att göra just det om man inte ser framsteg i träningen.

Närbild på hunden Tage som blundar. Det ser ut som han njuter. I bakgrunden ser man blurriga höstlöv i gult och grönt.
Tage njuter efter att ha fått träna lite. Happy dog, happy life!

–Man måste hela tiden själv klura på om det är en bra lösning. Det finns så många bra råd på nätet men också många dåliga. För mig är en bra lösning något som leder till resultat och som känns bra i hjärta, hjärna och mage. Men lyckas man inte lösa det själv så är min rekommendation att man söker hjälp, säger Kicki.

Kicki Fellstenius sitter på knä och håller om sin hund Tage, som sitter intill henne. Har du läst den här artikeln men är ändå sugen på mer? Då tycker jag att du ska kika in på Kickis sajt ”Glada Jyckar”. Här kan du läsa mer om aktuella hundkurser, föreläsningar i ämnet eller boka en privat träningssession om nöden så kräver. Lycka till med att undvika misstag när du tränar din hund!

 

Text och foto: Celinda Andersson