Upptäck museer hemifrån soffan

Konstverk från museet Liljevalchs vårsalong 2020
Konstverk från Liljevalchs vårsalong 2020

Vad kan du göra en regnig dag när man inte kan vara inomhus med vänner på grund av pandemin? Passa på att göra ett museibesök hemifrån. En fantastiskt stor mängd museer delar med sig av sina utställningar digitalt, och det är stor variation av innehåll för både den vana och ovana museibesökaren.

Digitala museer är egentligen enklare sätt att konsumera konst på, jämfört med att besöka fysiska museer. Om du inte gillar en utställning, kan du istället bara klicka dig vidare till nästa. Det är dessutom väldigt tidseffektivt. Eftersom du då slipper resvägen och kan hinna med flera olika besök på kortare tid.

Variationen är stor och olika museer har valt att presentera sina utställningar på väldigt olika sätt. Det finns allt ifrån längre djupgående föreläsningar om ett konstverk, som kanske passar dig som är en van museibesökare med ett stort konstintresse, till snabba filmsvepningar över hela utställningar som kanske passar dig  som inte är intresserad av att höra så mycket bakgrundsinformation och analys av objekten.

Några exempel på olika typer av digitala utställningar

Liljevalchs konsthall

Liljevalchs konsthall brukar varje år ha utställningen ”Vårsalongen”. Vem som helst kan skicka in sitt bidrag till Vårsalongen. Därefter väljer en jury sedan ut vilka konstverk som får vara med på utställningen.

Det är det som gör utställningen så intressant, att det är en enorm bredd på alla utställningsföremål. Det är allt från skulpturer, måleri, foton, installationer och textil.

Vårsalongen finns nu digitalt, och den kan jag verkligen rekommendera. Liljevalchs chef Mårten Castenfors guidar oss igenom utställningen, och han stannar lagom kort vid konstverken så att man hinner se många verk på relativt kort tid. Denna utställning känns väldigt lättillgänglig och lämpar sig därför även för den lite ovana museibesökaren.

Se utställningen här

Exempel på hur museumet Skoklosters 3D vy ser ut.

Skoklosters slott

Man kan besöka Skokloster slott hemifrån. De har med hjälp av 3D-teknik skapat en väldigt bra möjlighet för oss att vandra runt i slottets praktfulla rum, där man kan vrida sig runt och titta hur det ser ut åt alla olika håll. Förutom att man kan se de vackert inredda salongerna, har Skokloster i sina samlingar cirka 1000 målningar, från 1400-talet fram till 1960-talet.

Besök Skokloster här

Etnografiska museet

På Etnografiska museet får du nya lärdomar om våra utomeuropeiska kulturskatter. Här finns samlingar som förts hem av resenärer och vetenskapsmän från 1700-talet fram till idag.

Etnografiska erbjuder lite olika varianter på digitala besök. Du kan bland annat lyssna på olika museipedagoger, som står still och pratar vid enskilda montrar. Det är lite mer ingående berättelser om olika föremål eller företeelser.

Exempel på ämnen: ”Vattentäta nordamerikanska korgar flätade av rötter” och ”En dunjacka från en expedition till Alaska på 1880-talet”.

Dessa inspelningar hittar du här

Etnografiska har även en del digitala program och kurser som du kan anmäla dig till. Till exempel: ”Ikebana – japanska växtarrangemang”, ”Att tillvarata tyg” och ”Origami”.

Här kan du även hitta ”Familjelördag”. Där museet bland annat visar hur man kan göra ”Tillsammans Cirkus” hemma med sina barn.

Dessa digitala program hittar du här

Nationalmuseum
Foto: Holger Ellgaard

Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum, med över 700 000 föremål från 1500-talet och fram till idag. Nationalmuseum har en tilltalande och lättillgänglig serie med fyra korta filmer för barn och, som de säger, nyfikna vuxna. De är väldigt trevligt gjorda, där programledaren Nassim al Fakir på ett lättsamt sätt tar oss runt i olika delar av museet.

Dessa hittar du här

Som du ser finns det en stor variation av olika typer av digital museibesök att utforska. Jag rekommenderar dig verkligen att surfa runt och låta dig inspireras av både dåtida och samtida konstnärer. Det finns dessutom ett stort internationellt utbud att ta del av. En väg att hitta det är via Google arts and culture, en plattform som erbjuder gratis virtuella besök över hela världen.

Så nu vet du vad du kan göra om du får det långtråkigt hemma under pandemin – konsumera digital konst!


Ett svar på “Upptäck museer hemifrån soffan

Kommentarer är stängda.