E-sport Hemester Hobby I Brand. Nu Kan Du Välja Spel

E-sport Hemester Hobby
By Sergey Galyonkin from Raleigh, USA – Starcraft II at Gamescom 2015, CC BY-SA 2.0

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättning på ungefär lika mycket som järnmalms- och papperstillverkarna. Spelet Call of Duty: Black Ops har dessutom tjänat in mer pengar än någon biofilm. När de stora europeiska fotbollsklubbarna nyligen försökte skapa Super League, var skälet att anpassa sig till en samtid där dataspelen är en konkurrent om publik och sponsorer.

E-sport, en underhållande hobby under din hemester

Underhållning är det viktigaste med dataspel. Spel med bra grafik eller handling kan sälja dåligt eftersom spelet inte är roligt. Det är inte karaktärsutveckling och manus som är tilltalande. Anledningen är att du är huvudpersonen och kan engagera dig.

Vanliga dataspel följs av digitala brädspel och av kasinospel på nätet. Dataspel är en publiksport och engagerar många i att spela mot mänskliga motståndare. E-sport är även en hobby som många provar under en Covid-19 hemester.

E-sport står för elektronisk sport och är ett samlingsnamn på tävlingsinriktade dator- och tvspel. För att ett spel ska vara en e-sport krävs det att tävlande möter varandra, och inte spelar mot datorn, enligt Svenska e-sportförbundet.

MOBA, FPS och RTS, e- sportens genrer

De populäraste genrerna är MOBA (multiplayer online battle arena), FPS (first person shooter) och RTS (Real Time Strategy) 

I MOBA-spel möts två lag med fem spelare i varje, där lagen måste försvara sin bas. Varje lag har AI-kontrollerade allierade som strömmar ut ur sin bas och marscherar mot fiendens bas. Målet är att pressa tillbaka fienden och förstöra dennes bas. Dota 2 och League of Legends är för närvarande de två mest kända MOBA-spelen.

I en FPS motsvarar bildskärmen spelfigurens synfält, och skjutvapen spelar en stor roll för att lösa uppdrag på olika nivåer. Counter Strike: Global Offensive är det mest populära spelet. I en CS:GO-match spelar man en halvlek som terrorist (T) och en halvlek som kontraterrorist (CT). Målet är att eliminera alla motståndare eller aptera en bomb (endast T) eller desarmera bomben (endast CT). Det är viktigt att ha god motorik, tålamod och fokusering. 

RTS påminner mer om spel som schack och Risk. De är engagerande och kräver förmåga till avancerad strategi och planering, inte minst mot mänskliga motståndare. Genren var mer populär för ett tiotal år sedan. StarCraft II (SC2) har behållit sin popularitet som åskådarsport, då de sydkoreanska proffsligorna spelar med det.

Hur mycket kostar spelen att spela?

Vissa börjar med en startavgift eller en prenumerationsavgift, medan andra spel är gratis att spela men man behöver köpa saker inne i spelet för att få en högre spelupplevelse. Det är viktigt att ha en kraftfull dator och kringutrustning som en gamingmus eller ett headset.

Waldemar Ingdahl