Roligare promenader med en fotoutmaning

Gillar du att promenera? Har du en kamera i mobilen? Kombinera dina promenader med en fotoutmaning och gör promenaden till ett roligt och utforskande äventyr. Du kanske till och med blir en vassare fotograf på kuppen. Här får du fototips som du kan testa på dina promenader oavsett om du promenerar själv eller utmanar en vän.

Person som fotograferar med sin mobiltelefon ute på promenad i naturen.
Fotografera med mobilen på din promenad. Foto: piqsels.com

Bestäm ett tema

Bestäm ett tema för din fotopromenad. Det kan vara båtar längs Stockholms vatten, gamla träkåkar på Södermalm, vackra portar från olika tidsepoker, skulpturer, kyrkor, parker, broar eller något helt annat. Du kan till exempel titta efter mönster, symmetriska former, linjer eller kurvor istället.

Person som fotograferar en husfasad underifrån med mobilkameran på sin promenad bland höga hus.
Bestäm ett tema för din fotopromenad, till exempel byggnader. Foto: piqsels.com

Bestäm ett område

Bestäm sedan ett område där du vill promenera. Antingen går du bara ut genom dörren där du bor och utforskar ditt närområde. Eller så kan du ta cykeln eller bilen och utforska ett område lite längre bort. På denna Hemestersajt hittar du många tips på platser att besöka.

Gå själv eller utmana en vän

Om du inte gillar att promenera själv kan du utmana en vän. Då kan ni bestämma ett gemensamt tema och en plats. Du kan förstås även utmana en vän även om du gillar att promenera själv. Efteråt kan ni dela era bilder med varandra och diskutera och analysera dem. Det är ett bra sätt att bli en bättre fotograf på.

Enkla tips till hobbyfotografen

Bildkomposition är viktigt vid fotografering. Följande enkla regler kan hjälpa dig att ta bättre bilder:

Skapa djup genom att ha något i förgrunden.

Båthamn med trädgrenar i förgrunden som skapar djup i bilden.
Placera några grenar i förgrunden för att skapa djup i bilden. Foto: Marika Frank

Tredjedelsregeln. Dela in bilden i nio lika stora delar med hjälp av två vertikala och två horisontella linjer. Se till att huvudmotivet i bilden är placerat i någon av skärningspunkterna så får du en harmonisk bild.

Fotografi som är indelat i nio rutor för att visa att ett promenerande par på stranden är placerat i en av  skärningspunkterna vilket ger en harmonisk bild.
Placera huvudmotivet i någon av de fyra skärningspunkterna för ett mer harmonisk bild. Foto: piqsels.com

Linjer. Titta efter linjer eftersom dessa drar till sig betraktarens blick. Se till att de ledande linjerna leder blicken mot ditt motiv. Är linjerna symmetriska blir bilden extra harmonisk.

En gata som försvinner bortåt i bilden skapar en linje som drar till sig betraktarens blick.
En gata som försvinner bort i fjärran skapar en ledande linje som drar till sig betraktarens blick. Foto: Marika Frank

S-kurvor och C-kurvor. Titta efter linjer som har S- eller C-liknande former. De drar också till sig betraktarens blick och gör bilderna intressantare.

En s-formad gångväg i skogen som drar till sig betraktarens blick.
En s-formad stig skapar en intressant linje i bilden som drar till sig betraktarens blick. Foto: piqsels.com.

Lagen om udda tal. Bilder med grupper om till exempel tre uppfattas som mer tilltalande än bilder med ett jämnt antal komponenter.

Tre röda äpplen illustrerar att bilder med ojämnt antal föremål uppfattas som mer tilltalande än ett jämt antal.
En gruppering av ett udda antal äpplen blir mer intressant än en bild på ett jämnt antal. Foto: piqsels.com

Geometriska figurer, upprepningar och mönster. Leta efter former som upprepar sig och bildar olika mönster. Det kan ge effektfulla bilder.

En detalj av en modern husfasad med glaspartier i trekantsformer i olika färger illustrerar hur intressant det blir med upprepade geometriska figurer som skapar mönster.
Bilder på detaljer av moderna husfasader kan skapa intressanta mönster. Foto: piqsels.com

Testa att fotografera motivet från olika vinklar och var inte rädd för att ta en närbild. Prova också att ställa in skärpan på olika ställen i bilden och se vilken effekt det får på helhetsintrycket. Och glöm inte att ta hänsyn till hur ljuset faller.

Dela dina bilder

Om dina fotopromenader blir en återkommande aktivitet kanske du vill dela med dig av dina bilder. Det finns många sätt att göra det på. Du kan till exempel gå med i grupper för fotoamatörer på Facebook och få feedback på dina bilder. Eller så kan du skapa ett nytt Instagramkonto där du lägger upp dina bästa bilder så har du dem samlade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *