Börja vinterbada – så här gör du

Aldrig i livet, tänker du. Sen ser du vännerna, kollegorna, släktingarna en efter en komma in med rosiga kinder och solsken i blick. De ser så friska ut. De berättar om kicken, om glädjeruset, om friskare vintrar, starkare immunförsvar. Så kanske ändå, tänker du. Men hur gör man?

Is och snö på Årstaviken, i förgrunden en insnöad brygga med badstege.
Vinterbada där det finns en badstege så kommer du lättare i och ur vattnet.

Det enklaste sättet är förstås att bara förlänga sommarens badsäsong och låta kroppen gradvis vänja sig vid att vattnet blir kallare och kallare. Men det finns fler sätt att komma igång även när isen har lagt sig. Här är några tips till dig som är nyfiken på att prova men osäker på hur man gör.

Ta sällskap med andra

Häng med någon av de badentusiaster som finns i din närhet. Kolla hur hen gör när hen byter om, doppar sig och får upp värmen efteråt. Det finns också flera Facebookgrupper som du kan gå med i och stämma träff med folk för att kallbada ihop. Till exempel ”Tantobadarna”, ”Kall- och issim i Söderbysjön”.

Välj en inbjudande plats

Många föredrar att ta sitt första vinterbad från en brygga med stege. Det är enkelt att klättra i och ur, och du kan hålla dig i stegen under hela doppet. I kallbadsgrupperna på Facebook kan du hitta tips på badplatser som är isfria eller har uppsågade vakar. Hellasgården har en badplats där man brukar hålla vattnet öppet hela vintern.

Låt kroppen möta vattnet

Första gången du badar i riktigt kallt vatten kommer din kropp sannolikt att protestera och vilja upp direkt – det är helt naturligt. Att ta djupa andetag hjälper din kropp att slappna av och våga stanna i upplevelsen. Prova att utmana dig en liten bit i taget – andra gången du badar kanske du kan stanna i vattnet fem andetag och tredje gången tio.

En man håller fast sig i en badstege medan han doppar sig i en isvak.
Andas djupa, lugna andetag så blir det lättare att möta det kalla vattnet.

Välj kläder som är lätta att ta på

Efter doppet vill du ta på dig varma kläder fort. Lägg upp kläderna på ett smart sätt i den ordning som du kommer att klä på dig efteråt. Använd gärna ett sittunderlag eller en filt att stå på medan du byter om. Tänk också på att ett generöst underställ och lösa täckbrallor till exempel går snabbare att få på än tajta jeans.

Drick något varmt efteråt

En termos med varmt te eller kaffe efter ett kallt bad är ljuvligt. Att stanna kvar på badplatsen en stund efteråt hjälper dig också att smälta upplevelsen – i dubbel bemärkelse.