Låna sportutrustning gratis hos Fritidsbanken

Vill du eller ditt barn prova på en ny sport men saknar utrustning? Besök Fritidsbanken. Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek för sport- och fritidsprylar. Det är helt gratis och du kan låna allt från ett par fotbollskor till en cykel.

Fritidsbanken som koncept startades 2013 i Deje i Forshaga kommun i Värmland och har under åren vuxit till drygt 100 banker runt om i landet. I Stockholmsområdet finns det i dag två fritidsbanker, en i Upplands Väsby och en i Tyresö. Dessutom finns det en i Knivsta i Uppsala län.

Vägg med Fritidsbankens logo och skidor som står lutade mot väggen.
På vintern är det skidutrustning som är mest populärt.
Röda fotbollsskor i barnstorlek. Ett exempel på vad du kan låna på Fritidsbanken.
Kanske början på en fotbollskarriär?

Fritidsbanken i Väsby startade sin verksamhet 2018. Lokalerna ligger i direkt anslutning till ishall, sporthallar och idrottsanläggning. Det som är unikt med den här banken, är att de utöver ordinarie utlåning har ”öppen sporthall” och ett koncept som de kallar snabblån, där man lånar saker för att använda bara i hallen. Det ligger dock på is nu, på grund av pandemin.

Heathcliff Fariñez, platsansvarig på Fritidsbanken Upplands Väsby.

Hemester i Stockholm har träffat Heathcliff Fariñez, platsansvarig på Fritidsbanken i Upplands Väsby.

Heathcliff tycker att Fritidsbanken är ett fantastiskt koncept, eftersom det är så många som får ut så mycket av det.
– Jag är så kär i konceptet! säger han. Det är en fin idé och det är så många som är involverade. Man blir påverkad på ett positivt sätt. Inte minst vi själva, genom möten med människor som kommer med saker som de hellre skänker än slänger.

Populärt bland alla åldrar

Alla kan låna saker hos Fritidsbanken, oavsett ålder.
– Det kommer hela familjer och lånar saker, berättar Heathcliff. Vi har bland annat ett samarbete med organisationen En frisk generation, som har ett koncept som innebär att de ordnar aktiviteter för hela familjer. Man lånar saker och umgås med varandra och avslutar sedan med en middag.

Jag är så kär i konceptet!

– Heathcliff Fariñez

Hur gör man om man vill låna sportutrustning?

I vanliga fall är det bara att komma förbi när de har öppet, men för tillfället behöver man boka tid. Det gör man lättast via deras instagram-konto. Man lånar det man behöver och enda kravet är att man lämnar tillbaka sakerna inom 14 dagar.

Så, om du känner dig sugen på att sporta själv eller tillsammans med barnen, ta en sväng till din närmaste fritidsbank. Du kan välja bland en uppsjö av roliga prylar och behöver du hjälp, så finns det att få av Fritidsbankens kunniga medarbetare.

Kanske du själv vill bidra? Ta en titt i ditt eget förråd och se om du har något du vill skänka. Fritidsbanken tar gärna emot dina begagnade prylar.

Besök Fritidsbanken för mer information eller kolla in Väsbys Instagram-konto.

Text och foto: Elisabeth Enbrand