Vill du se konst och fika gott i skärgårdsmiljö – åk till Artipelag!

Skulptur på Artipelag tak

Artipelag är ett utflyktsmål där du som besökare får en stor dos av både kulturupplevelse, vacker skärgårdsnatur, arkitektur och inte minst, möjlighet till en god fika med storslagen utsikt över Baggensfjärden.

Artipelag ligger på Värmdö, cirka 20 min från Stockholm city. Det är ett av Stockholmstraktens största konstmuseer. När du kommer fram till Artipelag möts du av en mäktig entré där rustika material som tjärade plankor och stora cementytor blandas med enorma glasväggar med utsikt över tallar och hav. Trots att byggnaden är 10 000m2 stor uppdelad på 3 våningar, så har arkitekten Johan Nyrén lyckats skapa en byggnad som smälter bra in i naturen. En del av naturen har han dessutom låtit vara inomhus, i cafét ligger en del av en berghäll i dager och ger en effekt av en naturlig fondvägg. Många menar att Johan Nyrén med detta verk, kommer att skriva internationell arkitekturhistoria.

Del av Artipelag gångbro längs den 1 km långa strandpromenaden

Längs med vattnet kan du gå på en cirka 1 km lång strandpromenad på breda gångbroar byggda av lärkträ. Där kan även du med rullstol eller barnvagn få tillgång till att vistas i skogen, vid vackra klippor och öppet glittrande hav.

Det finns även en tipspromenad som du kan gå i omgivningarna. 15 frågor om djur och natur finns utplacerade bland skog och klippor. Du kan hämta frågehäfte och lånepenna i informationsdisken.

En av Artipelag skulpturer, utplacerad vid vattenbrynet.

Titta på Artipelags skulpturer i naturen

I miljön runtomkring Artipelag kan du hitta ett tiotal olika skulpturer varsamt utplacerade i naturen. Skultpturerna är både från svenska och internationella konstnärer. Skulpturutställningen är en pågående process där nya konstverk tillkommer och där skulpturer placeras om för att skapa ny dynamik i samspelet mellan skulptur och natur.

Om du vill gå på en guidad visning av skulpturerna, så finns det möjlighet två gånger per dag. En visning tar cirka 45 min. Om du hellre vill strosa runt på egen hand, så kan du köpa en karta inklusive beskrivningar av skulpturerna.

Artipelag uteservering med utsikt över havet

Sugen på fika?

När du är på Artipelag tycker jag att du ska passa på att besöka Bådans cafe och konditori, som fick WhiteGuides utmärkelsen ”Årets Konditori 2019/20”. Här finns ett stort utbud av hantverksmässiga bröd och bakelser som skapas från grunden. Det finns även ett visst lunchutbud. Sitt på den högt belägna uteserveringen med eftermiddagssol och utsikt över skärgården. Om du hellre vill sitta inomhus finns där också många platser med fin utsikt.

Nu under corona pandemin finns det även ett utecafé, där du inte ens behöver gå in för att beställa. Här är utbudet dock något begränsat. På helgerna tänds även grillarna och du har möjlighet att köpa goda korvar.

Det här är ett axplock av vad Artipelag har att erbjuda. Du kan till exempel även gå på guidad växtpromenad eller boka ett Skogsbad.

Åk ut till Artipelag och låt dig fyllas med ny energi. Välj någon dag med vackert väder, strosa runt och upplev kultur och natur och njut av en härlig dag!

Läs mer om alla möjligheter och aktuella utställningar på www.artipelag.se

Om du är intresserad av fler utomhus skulpturer, läs gärna artikeln ”Upptäck skulpturskatten i Västertorp”


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *