Är det skillnad på ekologiska viner och naturvin?

Vad hållbar vinproduktion innebär kan vara svårt att veta som konsument. Hur skiljer sig ekologiska viner från naturviner och hur är det med KRAV? För dig som vill göra ett grönt val på Systembolaget har vi därför tagit fram en guide.

Från Systembolagets hyllor lovar en del vinetiketter att produktionen av vinet är hållbar. Men vad är det egentligen för skillnad mellan ekologiska viner, biologiskt- och organiskt vin samt naturviner och biodynamisk odling? Låt oss reda ut begreppen.

Ekologiska viner

Står det ekologiskt-, organiskt- eller biologiskt på vinetiketten betyder det lite förenklat samma sak. Då följer vinet EU:s krav för ekologiska viner genom att druvorna odlats fritt från kemisk ogräsbekämpning och konstgödsel. Eftersom vindruvor hör till väldens mest besprutade frukter är ekologiskt vin ett bra miljöval.

KRAV

Med en svensk KRAV-märkning på flaskan vet du att druvorna har odlats på ett ekologiskt sätt samt att man på vingården jobbar för bra arbetsvillkor för de anställda. På Systembolaget hittar du förutom KRAV-märkta viner även motsvarande certifiering i andra länder, till exempel Ecocert i Frankrike, AIAB i Italien och National Organic Program i USA.

Naturviner

Ett naturvin kan liknas vid vinvärldens opastöriserade ost eftersom druvorna odlas utan kemiska bekämpningsmedel och att vingården endast använder naturlig jäst. Man ska heller inte filtrera vinet och helst undvika att lagra det på ekfat. Men det finns ingen övergripande certifiering eller officiell definition av naturvin och därför saknas en märkning.  

Biodynamisk odling

Biodynamiskt odlade druvor delar vinvärlden. Förespråkarna ser fördelar med att använda medicinalväxter som valeriana och röllekablommor som pressas in i urinblåsor från kronhjort och sedan grävs ner i marken i produktionen. Det anses skapa ett autentiskt vin. Skeptikerna betraktar i sin tur biodynamisk odling som flum, eftersom det saknas vetenskapligt stöd.  

Relaterade artiklar