Åka tunnelbana utan byxor?!

Har du åkt tunnelbana en dag och slagits av att du sett flera medpassagerare utan byxor på sig? Mitt i smällkalla januari! Då är den mest troliga förklaringen att det är den internationella dagen för No pants subway ride.

Det började i Austin, USA, med att en grupp studenter från University of Texas tyckte att ett roligt sätt att fira terminsslutet i maj på var att skippa byxorna. Därifrån har det vuxit och blivit något som ”firas” i många olika länder runtom i världen. Tack vare den New York-baserade humorgruppen Improv Everywhere som sysslar med performancekonst, har det även utvecklats till att numera handla specifikt om att åka tunnelbana utan byxor – no pants subway ride.

Regler för att åka utan byxor

Dagen inträffar i dagsläget i januari, vilket är något som av förklarliga skäl kan ställa till med lite problem för de som vill vara med på våra breddgrader. Humoraktionen utförs bland annat i länder som Australien, England, Tyskland, Kanada och Sverige. De flesta år har det i Stockholm anordnats en gemensam tunnelbanetur utan byxor men i år gick arrangörerna ut och meddelade att det inte skulle bli någon gemensam åkning. Det hindrade dock inte de entusiaster som vill locka till skratt med något så vardagligt som en tunnelbaneresa. I år inträffade dagen den 7 januari och var det 16:e året som det genomfördes med tiotusentals deltagare i 60 länder

Reglerna är inte krångliga alls, de som deltar möts upp (eller åker på egen hand) på en tunnelbanestation, tar var och en av sig byxorna för att sedan gå på tunnelbanan och åka precis som vanligt, som om inget vore annorlunda. Om de får frågor från nyfikna medpassagerare är direktivet att de bara svarar att de helt enkelt glömt att ta på sig byxor.

Personligen kan jag förstå tanken bakom, att man vill få människor att skratta kan väl aldrig vara dåligt, men är nog ändå lite för frusen för att ta av mig byxorna under årets kallaste månad. I vår tid med sociala medier och det allmänna bruset som gör det svårt att väcka uppmärksamhet och stå ut i mängden är det dock verkligen inte svårt att se att det här kan vara ett bra sätt.

Text och foto: Sasha Branner

Liknande inlägg